RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 98 (4.1.2018)                                                          (tässä suomeksi)

VI ÄR NYFIKNA AV NATUREN

Människan är av naturen en utforskare. Våra hjärnor är uppbyggda så, att vi ständigt behöver något nytt samtidigt som vi också vill behärska vår tillvaro. Redan som barn har vi en inneboende drift av att lära oss och att förstå hur världen omkring oss fungerar. Tänk bara på barnens alla ’varför’-frågor. Och hur fascinerade vi var (och kanske ännu är) av till exempel historier om hemliga rum och gångar, som utgör en oväntad lösning på någon krånglig situation.

Faktum är, att om vi inte vore så nyfikna av naturen, hade vi varit utdöda för länge sedan. Vi har alltid hittat nya sätt att överleva och utvecklat ett oändligt antal nya tekniker från enkla arbetsredskap till dagens världsomfattande digitalisering.

Molekylärbiologen John Medina påstår, att vi verkligen inte växer ifrån det här behovet av ny inlärning med åren. Tvärtom skänker det oss så mycket glädje, att det är beroendeframkallande. Martha Burns, En annan forskare, förklarar det med att inlärning aktiverar samma belöningscentra i hjärnan som droger och spel. Att ta sig till en ny nivå i ett dataspel kan utlösa kemikalien dopamin i hjärnan, vilket även spelautomater och droger gör. Att nu också känslan av att lära sig något nytt visat sig få till stånd samma euforiska känsla, det är verkligen stort!

Lyckas vi ge oss själva eller dem vi undervisar och handleder känslan av att få och kunna lära sig, utvecklar vi ett beroende som är på alla sätt nyttigt. På samma gång blir vi dessutom av med två stora problem: problemet med omotiverade skolelever och drogproblemet i samhället. Detta är självfallet en förenkling, men ger ändå stöd åt de rön, som tyder på, att skolelever ’tänder på’ stora krav och glädjen att klara av dem med hårt arbete. De vill uppleva och anstränga sig. Det ser ut som om de motivatorer man hittills använt sig av, alltså uppmuntran och belöning, inte skulle fungera. Uppmuntran får inte till stånd inlärningens euforiska känsloupplevelse, och belöningar  för sin del distraherar från inre motivation.

Carmine Gallo, som grundligt analyserat olika ’TED talks’, säger att vi bortsett från inlärningens stora extas också blir ’höga’ på att hitta nya infallsvinklar, se vardagliga saker på nya sätt och hitta oväntade hanteringar av gamla problem.

För att få delta i det rikligt belönande äventyr, som inlärning och nytänkande ger, krävs närmast, att vi ger oss i kast med nya utmaningar, ser oss omkring med nya ögon och deltar i sammanhang med andra människor med nya synpunkter. För att ta del av livets smörgåsbord, säger polarforskaren Ben Saunders, måste vi bryta med det bekväma.

Ett nytt år är ofta ett bra tillfälle att styra in livet på lite nya banor. Så vilka nyheter tänker du köra in dig på år 2018? Hur har du tänkt släppa fram din inre mästare?

 

Månadens citat:

Låt inte andra dämpa ditt inre ljus bara för att det lyser dem i ögonen. - Okänd

Rädsla är inte din fiende. Det är en kompass, som visar på områden där du behöver växa. -Okänd

Månadens boktips:

Carmine Gallo: Talk Like TED (2014); Tala som TED (2016)