RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 86 (elokuu 2016)                 (här på svenska)

TOIVOTTU MUUTOS SAATTAA TAPAHTUA IHAN OHIMENNEN

Kannattaako muuttamisyritykset suorittaa suoraan tietyllä tavalla, vai onko parempi tähdätä mielen parempaan ymmärtämiseen saadakseen muutoksen aikaan? Tällaisia kysymyksiä esittää Michael Neill viimeisimmässä kirjassaan The Space [within]. Hänen mielestään kumpikaan vaihtoehto ei ole erityisen tuloksekas.

Kiinnitymme helposti omiin ajatuksiimme ja käytämme turhankin paljon vaivaa yrittäessämme ohjailla niitä. Ajatusten käsittelyyn tai torjumiseen menee uskomattoman paljon energiaa. Ikään kuin ajatuksemme olisivat vihollisia, jotka meidän pitää yrittää kukistaa keinolla millä hyvänsä. Joku yrittää saada ajatukset hallintaan meditoimalla, toinen taas pyrkii pitämään ne kurissa vimmatulla toiminnalla.

Mutta riippumatta siitä, kuinka (sisäisesti) valaistuneiksi tai kuinka (ulkoisesti) kiireisiksi muutumme, meille jää kuitenkin aina kannettavaksemme oma inhimillinen psykologiamme. Elämässä on ylä- ja alamäkiä mutta kärsiminen on vapaaehtoista, kuten Milton H. Erickson on sanonut. Kuulija kysyi kerran Syd Banksilta (The Enlightened Gardener) mitä hän tapasi tehdä, kun hän tuli vihaiseksi. Syd katsoi häntä hämmentyneenä ja sanoi: "Miksi ihmeessä tekisin jotain sille?"

Ajatukset tulevat ja menevät kuin jotkin emotionaaliset säät. Ne ovat sinällään harvoin vaarallisia (joskin voivat joskus johtaa vaarallisiin tekoihin). Ajatukset ovat kuin pilviä, joista tiikerin näköinen ei ole vaarallisempi kuin nallelta näyttävä. Mutta mitä kovemmin teemme työtä niiden hallitsemiseksi, sitä voimakkaammin ne tunkevat esiin.

Toivottu muutos voi usein tapahtua ihan ohimennen ja ilman isompaa vaivaa. Michael Neill kertoo eräästä koutsaamastaan liikemiehestä, joka jo toisessa tapaamisessa ihmetteli, mitä Michael oli oikein tehnyt edellisellä kerralla, kun hän (liikemies) oli päässyt sen jälkeen äkkiä eroon huonosta tavastaan pureskella kynsiään. Mistään kynsienpureskelusta ei ollut missään vaiheessa ollut puhetta, vaan he olivat vain keskustelleet yleensä elämänmenosta, mikä ilmeisesti oli saanut aikaan mentaalista muutosta.

Toivotunlaisia muutoksia käyttäytymisessä tapahtuukin usein helpommin keskustelemalla yleisesti kaikenlaisista elämään liittyvistä kysymyksistä, kuin keskittymällä kyseiseen käyttäytymiseen. Ajatellaanpa vaikka unen saamista. Mitä enemmän yrität nukkua, sitä vaikeampaa uneen vaipuminen on. Mitä enemmän yrität olla pureskelematta kynsiäsi, sitä suuremmaksi kiusaus kasvaa. Mitä kiivaammin taistelet, ettet ottaisi tuota kakkupalaa (mitä se sitten edustaakin juuri sinulle), sitä vaikeampaa on sen vastustaminen.

Yleinen keskustelu henkilön tai ryhmän kanssa ajatuksista ja mielestä saattaa sen sijaan saada aikaan pieniä ihmeitä ilman että edes huomaamme, miten se tapahtui. Meissä kaikissa on paljon sisäistä viisautta, joka tulee esiin eri muodoissa, kun pohdimme asioita yhdessä.


Kuukauden sitaatti:

"Tee pienet asiat niin kauan kuin ne ovat pieniä ja isot asiat niin kauan kuin ne ovat pieniä. Tuhannen mailin matkan pitää aloittaa yhdellä pienellä askeleella." – Lao Tzu

"Onko sinulla kärsivällisyyttä odottaa, kunnes mutasi on laskeutunut ja vesi on kirkasta? Voitko olla liikkumatta, kunnes oikea teko ilmenee itsestään?" – Lao Tzu

Kuukauden kirjavihje:

Michael Neill: The Space [within] (2016)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi