RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 97 (October 2017)            (tässä suomeksi)

BLI DIN EGEN SUPERCOACH

Nätet vimlar av olika tips på hur vi kan leva ett rikare liv. Handledare från när och fjärran har hemsidor med praktiska levnadsråd. Det är bara att surfa omkring lite, så har vi allt vi behöver för att bli vår egen supercoach. Fast surfandet tar ju tid, förstås… Så det kan nog vara bra med lite personlig coaching. Och med små tips då och då i sin inbox. Här kommer vinkar jag bland annat hämtat från Michael Neill och hans bok Supercoach.

Så gott som all litteratur om personlig och professionell utveckling säger samma sak: ”Sluta upp att ha bråttom!” Då får du saker och ting rätt genast första gången och får betydligt mera gjort. Och då kan du behandla folk med tillbörlig respekt, vilket underlättar allt samarbete och leder till goda resultat. Du kan till och med ha riktigt trevligt i vardagen.

Hur kan vi då slippa ha bråttom? Till att börja med lönar det sig att ta ställning till om vi behöver en annan metod eller om här krävs ett annat sätt att tänka. Räcker det med metoden, uppdaterar vi till exempel ett it-program, lär oss en snabbare dokumentation, byter fortskaffningsmedel, justerar tidtabellen eller ordnar med andra lokaliteter och förvaringar (ordning på papper och grejor), sätter längs ner på listan sånt vi antagligen inte kommer att hinna med (det minst viktiga) och får på så vis mera utrymme i tiden.

Ibland måste vi dock ändra hela paradigmet eller tankemodellen och ställa oss frågor som ”Vad förväntas av mig?” och ”Varför gör jag allt det här?” Ibland håller vi på med nånting bara av gammal vana utan att inse, att det faktiskt inte längre är nödvändigt. Vi sparar på ägodelar (allsköns kläder och husgeråd, vykort och prydnadsföremål mm.), som vi inte längre behöver. Vi lägger ner tid på att finputsa språket i rapporter, som knappast någon läser. Vi ödslar tid på utbud i TV eller ’some’, som inte berikar vårt liv särskilt mycket.

Tankemodellen för ”Vad förväntas av mig?” kräver ibland inget mer än sunt förnuft. Ofta är vi så fyllda av någon inlärd idé om hur en uppgift eller ett problem skall hanteras, att vi inte ser det uppenbara. Ifall du haft en dag till förfogande för en viss arbetsuppgift och sedan i samband med en omorganisering får bara en timme till samma uppgift, är det helt klart, att det förväntade resultatet är ett annat än det varit och att arbetsinsatsen anpassas till det reducerade målet. Och har du en kund, som inte tar emot ditt kunnande, är det bortkastad tid att sätta mera tid än nödvändigt på hen. Betjäna inte kunder, som ingen betjäning vill ha, sa Jari Sarasvuo en gång för länge sen.

Och Abraham Lincoln konstaterade, att ”Ifall du bara har en hammare i din verktygslåda, kommer alla problem att se ut som spikar.” Det sunda förnuftet ger oss till all lycka en stor verktygslåda, bara vi förstår att plocka ur den.

 

Månadens citat:

Lycka och ett meningsfullt liv kommer från att göra skillnad. Men kom ihåg denna viktiga regel: Gå alltid in för att göra skillnad där du kan, och inte där du helst skulle vilja, men inte kan. - Lyndon Duke

Månadens boktips:

Michael Neill: Supercoach (2009)