RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 94 (Juli 2017)                        (tässä suomeksi)

OMEDVETEN PLANERING 

Richard Bandler sa en gång, att det krävs en hel del planering för att bli besviken. Och här har han nog en poäng. Vi målar upp i fantasin, medvetet eller omedvetet, den perfekta semestern, den lyckade fest, det fantastiska besöket någonstans, det vackra hemmet, den grönskande trädgården, det framgångsrika arbetsprojektet, den lovande idrottsprestationen, eller vad det nu kan vara. Och när det sen inte blir så, känner vi oss misslyckade och snuvade på konfekten.

Det är lätt hänt, att vi blir så fast i vår fantasi-idé, att vi inte förmår se de möjligheter och trevligheter, som faktiskt finns eller dyker upp. Eftersom det inte blev så som vår fantasi spelade upp det för oss, så får det vara helt och hållet, verkar någon del i vår hjärna att tänka.

På mina utbildningar brukar jag påminna om Newman & Berkowitz gamla visdomsord: ”Försök inte få ut av människor sånt, de inte kan ge dig, utan gläd dig över det som de förmår erbjuda!” Han menar, att vi stirrar oss så blinda på det vår fantasi målar upp för oss, att vi inte märker allt det fina människor i vår närhet faktiskt kan ge oss.

På samma sätt är det med fantasiplaner beträffande semestern, prestationer och allehanda framtida visioner. De gör oss blinda för allt det andra, som livet faktiskt bjuder på.

Då måste vi ge vår fantasi lite handledning och be den finna nya tankemönster. Det gör den i allmänhet gärna, genast den befrias från den fixa idén.
 

Månadens citat:

Du kan inte hindra sorgens fågel att flyga över ditt huvud, men du kan hindra den från att bygga bo där. – Kinesiskt ordspråk

Månadens boktips:

Mildred Newman & Bernard Berkowitz: How to be your own best friend (1986)


 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi