RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 92 (Februari 2017)                        (tässä suomeksi)

VAD ÄR DET VI PLANTERAR?

Den här lilla historien av JM Nieto plockade jag upp från en av Monica Ålgars alltid lika läsvärda kolumner i Hufvudstadsbladet.

En liten figur sitter och gräver med en spade. Kompisen sitter bredvid och undrar vad år 2017 kommer att föra med sig. ”Jag tror det kommer att föra med sig blommor”, säger figuren med spaden. ”Varför det?” frågar kompisen. ”För att jag planterar dem.”

Vad är det månne vi själva planterar? Jag började tänka på, hur knepigt det faktiskt är med frön.

Hur ofta sitter vi och väntar på resultat utan att ha sått några frön alls. Det växer knappast upp några ringblommor, om du inte satt ringblomsfrön i mullen att gro. Eller påskgräs…

Och det är inte sagt, att det börjar växa något, även om du sått en del frön, till exempel om du råkat så dem på en klippa utan mycket mull. Dessutom behövs det många frön, för att få ens någon gröda.

Å andra sidan sår vi antagligen en hel del frön hela tiden utan att vara medvetna om det. Ibland sår vi goda frön och ibland ogräsfrön, och vi blir antagligen ofta förvånade över det som växer upp. Ogräs, vet vi, växer upp betydligt lättare än blommor och nyttoväxter.

Kanske vi borde vara mera uppmärksamma på vad vi sår – och se till att vi faktiskt också planterar något, innan vi väntar på resultaten. Samt ge fröet tid att gro och inte peta upp det stup i kvarten för att se, om det inte snart tänker ge någon utdelning…

Terhi Frimans entusiastiska bok om NLP, ’Hyvä työpäivä’, ger antagligen en hel del idéer om hur man planterar för god gröda på arbetsplatser.

Månadens citat:

”Som man sår, får man skörda.” Galaterbrevet 6:7
”Idel solsken gör öken.” Arabiskt ordspråk
”En del människor ger sina bekymmer simlektioner i stället för att dränka dem.” Mark Twain

Månadens boktips:

Terhi Friman: Hyvä työpäivä (2016)
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi