RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 85 (Maj 2016)                        (tässä suomeksi)

NÄR FORTSÄTTA, NÄR GE UPP?

När lönar det sig att envetet fortsätta på den inslagna vägen och när skulle det vara bättre att ge upp och söka andra alternativ?

Vi har hört om flugan som surrar och surrar mot ett stängt fönster, även om dörren står vidöppen några meter ifrån.

Likaså har vi hört historien om de båda grodorna, som en kväll hamnade i en mjölkhink. Då det inte gick att hoppa bort, gav den ena grodan upp och drunknade. Den andra grodan fortsatte tappert att simma och nästa morgon stod den på en smörklick – och hoppade bort.

Hur ska vi kunna veta om vår egen situation handlar om ett fönster eller en mjölkhink?

Winston Churchill betonade gång efter annan, att det finns inget så viktigt som ihärdighet! Ihärdighet och uthållighet är det som leder till resultat. Samtidigt tänker vi på risken att bli som en gunghäst, som förvisso är i konstant rörelse men ändå inte kommer någonvart. Och på flugan…

Det finns en mängd motstridiga ordspråk och visdomar och de har ju alla sin poäng, så det är inte så alldeles enkelt att veta vilket man ska förlita sig på, när det kniper.

Möjligtvis lönar det sig att först kolla in alternativen. För det mesta finns det alternativ, även om vi inte märker dem direkt. Då kan vi väga alternativen mot varandra och välja den åtgärd som sannolikast kan leda till resultat.

Ibland saknas dock alternativ, som för grodan, och då vinner vi nog mest med att bara gå på i ullstrumporna. Till och med för flugan kan det löna sig att surra på mot ett stängt fönster, för rätt vad det är, kommer någon och öppnar det. Som Churchill påstås ha sagt: "Om du går genom ett helvete, fortsätt för allt i världen att gå!" Fast det förutsätter förstås, att vi kan gå i någorlunda rak riktning. Ifall vi är vilse som i skogen, kanske vi vandrar i cirkel och inte alls kommer igenom helvetet.

Vad blir då konklusionen av detta? Till exempel nedanstående förslag:

  1. Håll upp alla sinnen för tänkbara alternativ. Kanske det finns någon sorts öppen dörr en bit från det stängda fönstret. Eller ett annat öppet fönster – eller ett hål i taket.
  2. Måste du fortsätta som hittills, sätt ut en konkret riktning, så du inte går i cirkel.
  3. Trampa på!

Månadens citat:

"De som sågs dansa ansågs galna av dem som inte kunde höra musiken.- Friedrich Nietzsche

"Brist på aktivitet förstör varje människas goda förutsättningar, medan rörelse och metodisk fysisk träning vårdar dem och förstärker dem." - Platon

Månadens boktips:

Vad som helst som ger nöje eller avkoppling i väntan på sommaren.

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi