RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 85 (toukokuu 2016)                 (här på svenska)

MILLOIN JATKAA, MILLOIN LUOVUTTAA?

Milloin kannattaa itsepäisesti jatkaa sitä mitä teemme, ja milloin kannattaisi luovuttaa tai etsiä muita vaihtoehtoja.

Olemme kuulleet kärpäsestä, joka surraa suljettua ikkunaa vasten, vaikka muutaman metrin päässä olisi ovi sepposen selällään.

Samoin olemme kuulleet tarinan sammakoista, jotka joutuivat illalla maitohinkkiin. Koska sieltä ei päässyt hyppäämään pois, toinen sammakko luovutti ja hukkui. Toinen sammakko jatkoi sitkeästi uimista, kunnes istui aamulla voinokareen päällä – ja hyppäsi ulos.

Mistä me siis tiedämme omissa tilanteissamme, onko kyseessä suljettu ikkuna tai maitohinkki?

Winston Churchill painotti kerta toisensa jälkeen, että ei ole mitään tärkeämpää kuin hellittämättömyys! Hellittämättömyys ja sitkeys johtavat tuloksiin. Ja samalla ajattelemme vaaraa tulla keinuhevoseksi, joka tosin on sitkeästi liikkeessä, mutta ei silti pääse eteenpäin.

On siis olemassa runsaasti keskenään ristiriitaisia sananlaskuja ja vertauksia, joissa kaikissa on kuitenkin oma pointtinsa, joten ei ole aina niin helppoa tietää mihin niistä luottaisi, silloin kun ohjausta tarvitaan.

Kannattaa ehkä aina ensin selvittää vaihtoehdot. Useimmiten vaihtoehtoja on, vaikka emme huomaakaan niitä heti. Silloin voimme punnita vaihtoehtoja toisiaan vasten ja valita sellaisen toiminnan, joka luultavimmin johtaa tuloksiin.

Mutta joskus ovi tai vaihtoehto puuttuu, kuten sammakoilta, ja silloin parasta on kyllä vain jatkaa toimintaansa. Jopa kärpäsen kannattaa jatkaa surraamistaan ikkunaa vasten, koska ainahan voi tulla joku, joka avaa ikkunan ja päästää sen ulos. Kuten Churchill neuvoi: "Jos joudut kulkemaan helvetin läpi, jatka ihmeessä kulkemista." Se kuitenkin edellyttää, että tiedämme kulkevamme jokseenkin suoraan. Jos olemme kuin metsässä eksyksissä, kuljemme helposti kehää, emmekä pääsekään helvetin läpi.

Mitä tästä kaikesta voidaan päätellä? Esimerkiksi seuraavanlaisia ehdotuksia:

  1. Pidä kaikki aistikanavat auki mahdollisille vaihtoehdoille. Ehkä jonkin matkan päässä suljetusta ikkunasta onkin avattava ovi – tai toinen ikkuna – tai reikä katossa.
  2. Jos sinun täytyy jatkaa samalla tavalla kuin tähän asti, laadi itsellesi konkreettinen suunta, ettet kulje ympyrää.
  3. Tallaa pysähtymättä eteenpäin!


Kuukauden sitaatti:

"Ne, jotka eivät kuulleet musiikkia, pitivät tanssijoita hulluina." - Friedrich Nietzsche

"Toiminnan puute pilaa ihmisen hyvät edellytykset, kun taas liike ja järjestelmällinen fyysinen harjoitus hoitaa ja vahvistaa niitä." - Platon

 

Kuukauden kirjavihjeet: Mitä tahansa, mikä tuo iloa ja rentoutusta kesää odotellessa.

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi