RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 83 (Mars 2016)                        (tässä suomeksi)

TRESTEGSMODELLEN FÖR EN BÄTTRE FRAMTID

Missnöje är ett kreativt tillstånd. Om vi hela tiden bara var nöjda, skulle inget hända. Missnöje är det som får oss att vilja växa och utvecklas, det som berikar världen både på individuell och universal nivå. Vi vill av naturen alltid mera, även om vi av olika skäl samtidigt har svårt med förändringar.

Nyckelordet till all betydelsefull förändring verkar att vara disciplin, eller just det som är så svårt för oss, när gamla inkörda mentala program tar över handen. Disciplin behövs, säger Bob Proctor, om du vill få till stånd något av betydelse i ditt liv, dvs. du måste kommendera dig att göra det du vet, att du bör göra och sedan fullfölja det.

Du klarar disciplinen, om du tydligt formulerar det du vill uppnå på papper eller skärm och så omedelbart sätter igång. Vänta inte på något rätt ögonblick eller mera kunnande. Du kommer ändå inte att veta hur du kommit dit, förrän efteråt! Och kanske inte ens då, för det finns så mycket slumpmässigt, som hjälper oss fram längs vägen. Mänskligheten uträttar hela tiden sånt som ingen gjort tidigare, bestiger berg, sätter rekord, uppfinner nya tekniska hjälpmedel. Ingen kan säga hur det ska gå till. Men man måste kunna föreställa sig målet och hålla det oavbrutet i fokus.

Bob Proctor beskriver en trestegsmodell han fick av Michael Beckwith för att komma ifrån det förflutna och förvänta sig något gott från framtiden.

  1. Acceptera! Det är som det är nu. Det spelar ingen roll vad som varit, vad som hänt tidigare. Somliga har haft det bra och sen blivit av med allt, andra har gått igenom verkligt tråkiga upplevelser, som ställt livet på ända. Du har två val: antingen låter du det förflutna kontrollera dig, eller så tar du över kontrollen genom att helt enkelt acceptera det som är nu, din startpunkt.

  2. Ta tillvara det goda! Samla ihop allt gott som finns i ditt liv och i din omgivning. Det finns alltid sånt som är bra, bara vi får upp ögonen för det. Ju mera du tittar efter det, desto mera finner du.

  3. Skippa allt det övriga! Släpp taget, glöm det, överge det. Sluta dväljas i det som är orättvist och fel, sånt drar bara med sig mera elände. Glöm bort hur mycket arbete du kanske ödslat på sånt som inte funkar, ödsla inte ännu mera tid och uppmärksamhet på det.

Som den gamle visionären Buckminster Fuller en gång sa: "Du ändrar aldrig på något genom att kämpa mot de existerande realiteterna. För att ändra på något måste du forma en ny modell, som försätter den gamla ur bruk." Vi föreställer oss kanske, att vi först måste göra oss av med icke fungerande saker, innan vi kan koncentrera oss på något bättre, men så är det ju nödvändigtvis inte. Ifall vi fryser, gör vi ju oss inte av med kylan, innan vi börjar värma upp oss. Och om vi är fattiga, måste vi ju inte först skippa fattigdomen, innan vi börjar tjäna ihop pengar. Precis som vi inriktar oss på att få upp värmen eller på att få mera pengar, kan vi också i andra sammanhang försnabba processen med att sikta in oss direkt på målet.

Månadens citat:

"Det finna bara ett enda ställe i hela universum som du garanterat kan förbättra, och det är du själv."
– Aldous Huxley

"Gör så gott du kan, tills du vet bättre. Sen, när du vet bättre, gör bättre." – Maya Angelou

Månadens boktips:

Bob Proctor: The Art of Living (2015)

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi