RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 81 (Januari 2016)                        (tässä suomeksi)

ETT NYTT ÅR SOM TAR DIG DIT DU VILL

Det behöver inte vara nyår för att vi ska ta upp en ny vana eller ändra på en gammal. Ändå är vi kanske mera laddade för att lägga in en ny växel just i samband med att vi får börja ett nytt fräscht år. Risken finns till och med att vi försöker ändra på lite för mycket – ger upp när det inte lyckas, glider tillbaka till det gamla och tänker att vi gör ett nytt försök lite senare.

Vi läser så ofta om hur vi oupphörligen måste förnya oss för att hänga med i svängarna, att vi lätt hoppar på ett förnyelsetåg hit och ett annat dit, då vi inte hinner stanna upp och ta en lugn överblick över läget. Vi springer runt i ekorrhjulet och glömmer att "problemet med en råttkapplöpning är, att även om du vinner, är du fortfarande en råtta".

Vi riskerar alltså att hamna i två olika diken: råttkapplöpningen eller stagnation. Vad göra? Alla vill vi ju utvecklas och berika vårt liv och omvärlden. Och vi behöver också någon form av energimarginal och förmåga att bemöta och hantera oväntade och omtumlande händelser, som ställer allt på huvudet.

Egentligen räcker det med små förändringar, med att först ändra bara en liten vana. Problemet är bara att den lilla vanan ofta är en mycket ingrodd vana, som effektivt bromsar de resultat vi vill ha.

  • Vilken är din ingrodda vana, som hindrar de resultat du vill ha?
  • Vilken ny vana vill du ha i stället?

Oftast är vi inte medvetna om den ingrodda vanan eller så är den så bekväm, att vi inte alls har lust att ändra på den. Det här är ett vägskäl, där vi måste ta ställning, huruvida vi verkligen vill ha det nya resultatet med allt vad det kräver. Kommer du fram till att det nya resultatet faktiskt är viktigt för dig, är bästa sättet är att välja ut en vana du kan ändra på och vad du vill ha i stället och så köra in den nya vanan under tre veckor. Sedan har den automatiserats och kräver inte längre energi eller koncentration. Då kan du ta itu med nästa vana.

För att hitta den nya vanan, som verkligen gör det nya året fräscht och rikt, kan det vara bra att svara på - nedanstående frågor:

  • Vad vill du satsa på alldeles speciellt under 2016?
  • Vad är det som gör att du vill satsa på just detta? Vad har det för ett värde för dig och din omgivning?
  • Vad har du redan åstadkommit, som du är nöjd med?
  • Vilka är dina starkaste kort?

Ibland måste vi också byta tankemodeller för att klara oss bättre och lättare i vardagen. Det blir både tids- och energikrävande att handla i nya situationer med gamla tankemodeller, ungefär som att köra omkring med en föråldrad GPS-navigator, som inte uppdaterats till nya vägar och trafikregler. Att ändra tankemodeller är dock mera krävande än att ändra en vana, så här lönar det sig att gå på en utbildning, där man handleds att uppdatera sin egen GPS-navigator för att uppnå de resultat man själv vill här i livet.

Månadens citat:

"Att ta det första steget är den viktigaste delen av varje upptäcktsfärd och utan tvekan det mest betydelsefulla – Platon

"Vad många av oss behöver mest, är någon som får oss att göra det vi redan vet." Ralph Waldo Emerson

Månadens boktips: Vilken bok som helst som ger just dig idéer om vart du vill navigera. Utbudet är enormt…

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi