RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 80 (December 2015)                        (tässä suomeksi)

REVOLUTIONERA DITT LIV MED ATT STÄDA UPP

Tidigare i höstas fick jag Marie Kondos bok om ordning och reda av en vän. Bokens namn är "Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem" och det är kanske ingen överraskning, att Marie Kondo hamnat på Time Magazines lista över årets 100 mest inflytelserika personer. Lyckas man göra sitt liv storslaget med att städa upp och organisera, är det antagligen en betydligt enklare – och kanske roligare - metod än allehanda terapier. Åtminstone blir det billigare.

Så väldigt enkelt är det egentligen inte, för KonMari-metoden kräver att man gallrar hårt bland sina ägodelar. Folk bär ut kläder och prylar säckvis. Marie betonar vikten av att inte ha annat omkring sig än sånt som verkligen gör en glad. Hon säger, att vi ska ta varje ägodel skilt i handen och känna efter om den verkligen gör oss glada. Känner vi inte glädjen, skall vi göra oss av med ägodelen. Vi ska inte spara på något pliktskyldigast för att vi fått det som gåva eller för att det är en släktklenod och definitivt inte heller för att vi kanske nån gång kommer att behöva det. Då skulle vi förmodligen inte ens hitta det i röran. Sökandet äter dessutom upp en massa tid och skapar stress. Vi ska välja ut det vi vill ha, inte det vi vill bli kvitt – och det är faktiskt två helt skilda val.

Tar vi oss verket an metodiskt, behöver vi bara städa upp och organisera en enda gång i vårt liv. Därefter upprätthålls ordningen av sig själv. Det gäller att ha samma typ av saker på samma ställe, inte som vi nu ofta har, på olika ställen för att lättare komma åt dem. Marie Kondo är ingen vän av"ett skåp i gången" –metoden. Då har vi snart kaos igen. Vi måste ta fram allt som hör till samma kategori och sedan bestämma oss för vad vi vill behålla och därefter var vi bäst kan uppbevara just denna kategori. Vi har alltså två uppgifter: att gallra och att välja förvaringsställen. Gallra först! Välj förvaring sen!

Vi ska inte falla för reklamens olika förvaringslösningar, för då drar vi bara på oss ytterligare prylar. Ifall skåp och lådor blir fulla, ska vi se vad som verkligen bringar oss glädje. Resten slänger vi, eller ger till en insamling. Känns det svårt, kan vi fråga oss själva: Väljer jag ett tungt liv förankrat i en massa prylar, eller väljer jag ett liv som känns lätt och stressfritt? Genom att öva upp oss att göra dessa val utvecklar vi också förmågan att fatta beslut.

Med KonMari-metoden kan vi på ett rent magiskt sätt styra livet i önskad riktning. Kanske delvis för att den påverkar vår jagbild så positivt. När varje liten ägodel eller klädesplagg känns dyrbar och kär och framkallar glädje, börjar vi se oss också själva som värdefulla. Allt omkring oss stödjer jagbilden och leder till ett sunt självförtroende och ett liv, där vi lärt oss välja också i större sammanhang vad som är bra och vad som inte är bra för oss. Vi börjar som en självklarhet ta emot och utveckla bara sånt i livet, som verkligen är meningsfullt. Många användare påstår sig också ha fått sin vikt under kontroll, delvis för att sätet att tänka ändrar.

Så här inför jul och julklappar är det här nyttig läsning. Hur många onyttiga klappar växlas inte bara för att det hör till?! Det kan kännas befriande, att tänka att vi inte har någon rätt att pracka på folk saker, hur välmenta de än är. Och att vi inte har någon plikt att spara sånt som vi i all välmening fått, ifall vi inte känner äkta glädje varje gång vi rör vid föremålet. KonMari-metoden gör livet enklare och skapar tid över för viktiga saker – säger Marie Kondo. Och hon kan ha rätt

Månadens citata:

Sagt om rengöring:
-Hemligheten med att umgås med damm består i att inte störa det.
-Jag kom, jag såg, jag städade.
-Miljöaktivisten är inte den som säger, att floden är smutsig. Aktivisten är den som gör rent i floden.

Månadens boktips: Marie Kondo:
KonMari, "Siivouksen elämänmullistava taika" (2015)
                 "Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem"
                 "The Life-Changing Magic of Tiding"

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi