RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 80 (joulukuu 2015)                 (här på svenska)

ELÄMÄÄMULLISTAVA SIIVOUKSEN TAIKA

Aiemmin syksyllä sain eräältä ystävältäni Marie Kondon kirjan, joka käsittelee järjestystä. Kirjan nimi on ”Siivouksen elämänmullistava taika”, eikä liene yllätys, että Marie Kondo löytyy Time Magazinen sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalta. Jos onnistuu tekemään elämästään suurenmoista siivoamalla ja järjestelemällä, se on luultavasti huomattavasti yksinkertaisempaa, ja ehkä mukavampaakin, kuin kaikenlaiset terapiat. Ainakin se tulee halvemmaksi.

Kovin yksinkertaista se ei kuitenkaan oikeastaan ole, koska KonMari-menetelmää käytettäessä joutuu harventamaan rankasti omistamiaan tavaroita. Vaatteita ja vekottimia joutuu kantamaan ulos säkkikaupalla. Marie painottaa, että ympärille saa jäädä vain sellaisia asioita, jotka tekevät oikeasti iloiseksi. Hän sanoo, että jokainen esine tulee ottaa yksitellen erikseen käteen ja tunnustella, tekeekö se minut todellakin iloiseksi. Jos en tunne iloa, siitä esineestä pitää päästä eroon. Meidän ei tule tunnollisesti säästää asioita vain siksi, että olemme saaneet ne joskus lahjaksi tai ne ovat perintö-kalleuksia, eikä varsinkaan siksi, että me tulemme ehkä vielä joskus tarvitsemaan niitä. Silloin me emme luultavasti edes löytäisi niitä kaiken rojun seasta. Lisäksi jatkuva etsiminen vie paljon aikaa ja aiheuttaa stressiä. Meidän siis tulisi valita ne tavarat, jotka haluamme pitää, eikä niitä, joista haluamme päästä eroon. Siinä on tietty ero.

Jos ryhdymme toimeen järjestelmällisesti, meidän ei tarvitse siivota ja organisoida enempää kuin kerran elämässä. Sen jälkeen järjestys säilyy itsestään. Samantyyppiset asiat pitää laittaa säilöön samaan paikkaan, eikä niin kuin me useimmiten teemme, eri paikkoihin, jotta pääsisimme tarpeen tullen niihin helpommin käsiksi. Marie Kondo ei ole lainkaan ”kaappi kerrallaan kuntoon” –menetelmän kannattaja, koska silloin kaaos palaa hänen mukaansa pian takaisin. Sen sijaan meidän pitää toimia niin, että otamme ensin kerralla esiin kaikki, mikä kuuluu samaan ”lajiin”, sitten päätämme, mitä niistä haluamme pitää, ja sitten sen, missä juuri tämä ”laji” on parasta jatkossa säilyttää. Tehtäviä on siis kaksi: karsiminen ja säilytyspaikkojen valinta. Karsi ensin! Valitse säilytys sitten!

Meidän ei saa Marie Kondon mukaan sortua mainosten esittelemiin erilaisiin säilytysratkaisuihin, koska silloin vain hankimme lisää tavaroita. Jos kaapit ja laatikot täyttyvät tavarasta, meidän pitää sen sijaan selvittää, mitkä tuovat meille todellista iloa. Loput heitämme pois, tai annamme keräykseen. Jos tuntuu vaikealta, voimme kysyä itseltämme: Valitsenko raskaan roinaan perustuvan elämän vai helpolta tuntuvan ja stressittömän? Harjoittelemalla tämän valinnan tekemistä kehitämme samalla myös päätöksentekokykyämme.

KonMari-menetelmällä voimme taianomaisella tavalla ohjata elämäämme haluttuun suuntaan, ehkä osittain siksi, että se vaikuttaa minäkuvaamme niin positiivisesti. Kun jokainen pieninkin tavara tai vaatekappale tuntuu kallisarvoiselta ja rakkaalta ja tuottaa iloa, alamme tuntea itsemmekin arvokkaaksi. Kaikki ympärillämme tukee minäkuvaamme ja johtaa terveeseen itsetuntoon ja elämään, jossa olemme oppineet valitsemaan myös isommissa ympyröissä, mikä on meille hyväksi ja mikä ei. Alamme ottaa itsestäänselvyytenä vastaan ja kehittää vain sellaista, millä on elämässä todellista merkitystä. Useat menetelmän käyttäjät väittävät myös saaneensa jopa oman painonsa paremmin hallintaan, ehkä osittain siksi, että tapa ajatella on muuttunut.

Näin joulun ja joululahjojen alla tämä on hyödyllistä luettavaa. Kuinka monta turhaa lahjaa vaihdetaan vain siksi, että se kuuluu asiaan? Voi tuntua vapauttavalta ajatella, että meillä ei ole mitään oikeutta tuputtaa ihmisille asioita, ovatpa ne sitten kuinka hyvää tarkoittavia tahansa. Ja että meillä ei ole mitään velvollisuutta säilyttää jotakin sellaista, minkä olemme hyväätarkoittavasti saaneet, jos emme tunne aitoa iloa joka kerta, kun kosketamme sitä. KonMari-menetelmä tekee elämän yksinkertai-semmaksi ja lisää aikaa tärkeille asioille - sanoo Marie Kondo. Ja hän saattaa olla oikeassa.

Kuukauden sitaatti:

Puhdistuksesta sanottua:

-Pölyn kanssa seurustelemisen salaisuus piilee siinä, että ei häiritse sitä.
-Tulin, näin, siivosin.
-Ympäristöaktivisti ei ole se, joka sanoo, että joki on likainen. Aktivisti puhdistaa joen.

Kuukauden kirjavihje: Marie Kondo:
KonMari,
”Siivouksen elämänmullistava taika” (2015)
                  ”Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem”
                 
“The Life-Changing Magic of Tiding”

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi