RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 77 (17.9.2015)                            (tässä suomeksi)

VAD VI KRÄVER AV ANDRA – OCH VAD DE KAN GE OSS

För många år sedan stötte jag på ett så gott råd i en bok, att det är värt att upprepas många gånger om. Man glömmer det nämligen så lätt. Boken är skriven av Mildred Newman och Bernard Berkowitz och heter ’How to be your own best friend’.

 Själva rådet lyder så här:

FÖRSÖK ATT INTE KRÄVA SÅNT AV MÄNNISKOR, SOM DE INTE KAN GE DIG, UTAN NJUT I STÄLLET AV DET SOM DE FÖRMÅR GE DIG!

Om du fäster uppmärksamhet vid till exempel din partners icke önskvärda sidor, förstärker du dem och väcker trots och motstånd. Om du i stället koncentrerar dig på de drag du gillar, förstärker du dessa och får honom/henne att ytterligare utveckla dylika sidor. När motståndet avtar, minskar också mängden icke önskvärt beteende.

Så enkelt är det – i princip. Men hur ofta fokuserar vi inte på just de drag som stör oss? Ta till exempel barn och ungdomar. Vad är det vi fokuserar på? Ofta just det de inte kan ge oss. De kan kanske inte ge oss välstädade rum, fina skolvitsord, önskvärt uppförande eller vad det nu kan vara. Allt det här är ofta det vi hakar upp oss på i stället för att se allt det de KAN ge oss: skratt, funderingar, nya vinklingar på saker och ting, utvidgade idéer om musik och filmer, inblick i barn- och ungdomskultur, bara det att de finns till osv.

Det är kanske just av familj, släkt och vänner, dem som vi är mest beroende av, som vi förväntar oss allt möjligt, som de av någon anledning inte förmår ge oss, just då i alla fall. Lyckas vi här börja se sådant, som i stället fungerar med dem, är väldigt mycket vunnet.

Och visst kan det vara så också med arbetskamrater och andra bekanta? Vad är det vi önskar av dem, som de inte ger oss? Och som får oss att rynka pannan. Vad månne de skulle kunna ge oss, ifall vi gav dem en chans?

Så har vi ännu alla dem vi ska handleda eller undervisa, kunder, elever, klienter med flera? Livet skulle antagligen se betydligt positivare ut, ifall vi skulle sluta harma oss över det dessa personer inte ger oss och i stället börja fokusera på allt det alla dessa personer faktiskt kan ge oss.

 Månadens citat:

Livet är ibland som ett skeppsvrak, men vi får inte glömma att sjunga i livbåtarna. – Voltaire

Bedöm inte dagen enligt vad du skördat, utan enligt det du sått. – R.L. Stevenson

Skogen skulle vara mycket tyst om inga andra fåglar sjöng än de som sjunger bäst. – Henry van Dyke

Månadens boktips:

Newman-Berkowitz 1986: How to be your own best friend.  (Suomeksi: Ole sovussa itsesi kanssa)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi