RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 75                                               (tässä suomeksi)

KLARAR VI AV ATT KOMMA ÖVERENS?

“Can we all get along?” Så inleder Jonathan Haidt sin bok The Righteous Mind. Denna fras blev berömd redan den första maj 1992 genom Rodney King, en svart man som nästan slagits ihjäl av fyra poliser i Los Angeles ett år tidigare. Poliserna blev inte dömda, vilket ledde till våldsamma upplopp. Trots allt han själv hamnade ut för fruktansvärd misshandel, gjorde han denna vädjan upprepade gånger. Till och med i TV stammade han fram sin vädjan: ”Snälla ni, vi kan alla komma överens. Jag menar, vi hamnar alla att vara här på jorden en viss tid. Låt oss försöka klara av det tillsammans.”

Nu 25 år senare har vi knappast gjort stora framsteg. Vi har inte alls klarat av det särskilt bra. Även om största delen av oss uppriktigt önskar, att vi kunde göra det. Vad är det som är så svårt? Nu finns det ju också andra berömda fraser. En av dem är ”Det tragiska är inte de relativt få personer, som utövar våld, utan det tragiska är den stora majoriteten, som förblir passiv.” En annan är ”Du ska akta dig för att bli inblandad (not to get involved)”. Så där står vi och stampar.

I Steven K. Scotts bok ‘Simple Steps to Impossible Dreams’ finns en beskrivande situation om ett par, som kommer in i en djuraffär för att köpa en hund. Där finns en papegoja som säger ”Du är korkad och din fru är ful.” Mannen blir arg och utropar ”Vad är det du säger?!” Papegojan upprepar ”Du är korkad och din fru är ful.” Frun börjar gråta och mannen morrar åt butikens föreståndare om hur deras dag är förstörd. Föreståndaren ber om ursäkt, går fram till papegojan och ger den några ordentliga smällar i huvudet. Paret köper sin hund och på väg ut från affären hostar papegojan, och då mannen frågande tittar ditåt, säger papegojan: ”Du vet!”

En smart papegoja, alltså, och ett mindre smart par, som inte beaktade källan till förolämpningen, utan tar den personligt. Vilken betydelse behöver man ge åt en papegojas prat? Hur väljer man att reagera? Nu verkar det ju som om mannen faktiskt kände sig lite korkad och frun inte kände sig särskilt vacker, som om de var ganska missnöjda med sin jag-bild, alltså.

Don Miguel Ruiz anser, att regeln ”Ta ingenting personligt!” är en av de viktiga fyra grundstenarna till ett bättre liv. Han betonar, att när vi tar något personligt, hamnar vi genast i försvarsposition och på krigsstigen. Lyckas vi däremot hålla en viss distans till saker och ting, behåller vi den inre balansen och kan mera objektivt bestämma hur vi vill reagera och handla.

Kanske vi alla kan klara av att komma ens lite bättre överens och börja fungera tillsammans, när vi lär oss att bli du med och uppskatta våra jag-bilder. Acceptera, att vi inte behöver vara perfekta. Då behöver vi inte ta andras omdömen personligt. Det som någon annan säger om oss är bara vad denna person säger. Vi blir ju inte sämre för det. Vi duger precis lika bra ändå.

Månadens citat:

Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så. – Alf Henrikson

Du kan inte hindra sorgens fågel att flyga över ditt huvud, men du kan hindra den från att bygga bo där.  - Kinesiskt  ordspråk

Månadens boktips:

Jonathan Haidt: The Righteous Mind (2012)

Steven K. Scott: Simple Steps to Impossible Dreams (1998)

Don Miguel Ruiz: Fyra grundstenar till ett bättre liv (2009)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi