RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 75                                       (här på svenska)

PYSTYMMEKÖ TULEMAAN TOIMEEN?

”Can we all get along?” Näin aloittaa Jonathan Haidh kirjansa The Righteous Mind. Tämän fraasin  teki tunnetuksi jo vappuna 1992 Rodney King, amerikkalainen musta mies, jonka neljä poliisia oli hakannut henkihieveriin Los Angelesissa vuotta aikaisemmin. Poliiseja ei tuomittu, mikä aiheutti väkivaltaisia mellakoita. Siitä huolimatta, että häntä itseä oli pahoinpidelty noin pahasti, hän toisti tuon fraasin monta kertaa. TV:tä myöten hän vetosi: ”Ystävät, me voimme tulla toimeen. Tarkoitan, että me kaikki olemme täällä maan päällä vain lyhyen ajan. Yritetään pärjätä se aika toistemme kanssa.”

Nyt 25 vuotta myöhemmin huomaamme, että emme ole saaneet aikaan kovinkaan suuria edistysaskelia tässä asiassa. Emme ole oikeastaan selvinneet haasteesta kovinkaan hyvin, vaikka useimmat meistä aidosti toivovatkin, että olisimme. Mikä siinä sitten on niin vaikeaa? Aihealueelta on lukuisia muitakin fraaseja. Yksi niistä kuuluu: ”Traagista ei ole niinkään se, että loppujen lopuksi suhteellisen harvat harjoittavat väkivaltaa, vaan se, että suuri enemmistö jää täysin pasiiviseksi”. Ja toinen: ”Varo sekaantumasta”. Niinpä poljemme paikallamme.

Steven K. Scottin kirjassa ‘Simple Steps to Impossible Dreams’ on havainnollinen tilannekuva parista, joka tulee lemmikkieläinkauppaan ostaakseen koiran. Siellä on papukaija, joka sanoo: ”Olet tyhmä ja vaimosi on ruma.” Mies tulee vihaiseksi ja huutaa ”Mitä sanoit”? Papukaija toistaa ”Olet tyhmä ja vaimosi on ruma”. Vaimo alkaa itkeä ja mies murisee kaupan myyjälle, miten heidän päivänsä on pilalla. Myyjä pyytää anteeksi, menee papukaijan luo ja antaa sille pari kunnon korvapuustia. Pari ostaa koiransa ja heidän poistuessaan liikkeestä papukaija rykäisee, ja kun mies katsoo kysyvästi sinne päin, sanoo: ”Sinä tiedät!”

Nokkela papukaija siis, ja vähemmän fiksu pariskunta, joka ei ottanut huomioon loukkauksen lähdettä, vaan otti sen henkilökohtaisesti. Kuinka suuren merkityksen pitää antaa papukaijan puheelle? Miten reagoida? Nyt vaikuttaa vähän siltä, että mies todellakin tunsi itsensä tyhmäksi ja vaimo ei pitänyt itseään kauniina, kuin he olisivat olleet aika tyytymättömiä minäkuvaansa, siis.

Don Miguel Ruizin sääntö ”Älä ota mitään henkilökohtaisesti!” on yksi neljästä tiestä vapauteen. Hän painottaa, että kun otamme jonkin asian henkilökohtaisesti, joudumme heti puolustusasemiin ja sotajalalle. Jos onnistumme sitävastoin pitämään asioihin tiettyä etäisyyttä, säilytämme sisäisen tasapainon ja voimme objektiivisemmin päättää, miten reagoimme ja toimimme.

Ehkä pystymme tulemaan edes vähän paremmin toimeen toistemme kanssa ja toimimaan yhdessä, kun opimme hyväksymään oman minä-kuvamme ja arvostamaan sitä. Eli hyväksymään, että meidän ei tarvitse olla täydellisiä. Silloin meidän ei tarvitse ottaa toisten mielipiteitä henkilökohtaisesti. Se, mitä joku toinen sanoo meistä, on vain mitä hän sanoo. Me emme muutu siitä huonommiksi. Me kelpaamme edelleen aivan yhtä hyvin.

Kuukauden sitaatti:

Jos ärsyynnyt pienistä asioista, et ole kai itse sen suurempi. - Alf Henrikson

Et voi estää surun lintua lentämästä pääsi yli, mutta voit estää sen tekemästä pesää sinne.                                                                        - Kiinalainen sananlasku

Kuukauden kirjavinkit:

Jonathan Haidt: The Righteous Mind (2012)

Steven K. Scott: Simple Steps to Impossible Dreams (1998)

Don Miguel Ruiz: Neljä tietä vapauteen (2009)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi