RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 97 (lokakuu 2017)                                        (här på svenska)

TULE OMAKSI SUPERKOUTSIKSISI

Netti on täynnä ohjeita siitä, miten voimme elää rikkaampaa elämää. Ohjaajat läheltä ja kaukaa neuvovat kotisivuillaan käytännön elämänohjeita. Ei tarvitse kuin vähän surfata, niin meillä on kaikki, mitä tarvitsemme tullaksemme omaksi superkoutsiksemme. Vaikka netissä surfailu vie tietysti aikaa… Niinpä saattaisi kuitenkin olla hyvä saada myös vähän henkilökohtaista koutsusta. Ja silloin tällöin pikku neuvoja sähköpostilaatikkoomme. Tässä vinkkejä, joita olen hakenut mm. Michael Neillin kirjasta Supercoach.

Käytännöllisesti katsoen kaikki omaa ja ammatillista kehittymistä käsittelevä kirjallisuus sanoo samaa: ”Lakkaa kiirehtimästä”. Silloin saat asiat menemään oikein kerralla ja saat enemmän aikaan. Ja silloin pystyt kohtaamaan toisen ihmisen asiaan kuuluvalla kunnioituksella, mikä helpottaa kaikenlaista yhteistyötä ja johtaa hyviin tuloksiin. Arjestasi saattaa jopa tulla oikein mukavaa.

Miten sitten pystymme välttymään kiireeltä? Ensiksi kannattaa ottaa kantaa siihen, tarvitsisimmeko uuden menetelmän vai vaaditaanko toinen tapa ajatella. Jos menetelmä riittää, päivitämme esimerkiksi it-ohjelman, opettelemme nopeamman tavan dokumentoida, vaihdamme liikkumisvälinettä tai muutamme aikatauluamme. Tai järjestämme itsellemme uudet toimintatilat tai varastot (paperit ja tavarat järjestykseen), ja lopuksi siirrämme alimmaksi listalla kaiken sellaisen, mitä emme luultavasti tule ehtimään (vähiten tärkeän). Näillä säädöillä saamme väljemmän aikataulun.

Joskus meidän kuitenkin täytyy muuttaa koko paradigmaa, eli ajattelutapaamme, ja asettaa itsellemme sen laatuisia kysymyksiä kuin että ”Mitä minusta odotetaan?” ja ”Miksi teen kaikkea tätä?” Usein teemme asioita vain vanhasta tottumuksesta oivaltamatta, että se ei olekaan enää lainkaan tarpeen. Säilytämme tavaraa (kaikenlaisia vaatteita ja taloustavaroita, maisemakortteja ja koristeita yms.), joita emme enää tarvitse. Tuhlaamme aikaa fiilaamalla kieltä raporteissa, joita kukaan ei luultavasti koskaan lue. Ja katselemme TV:stä tai somesta tarjontaa, joka ei mitenkään rikastuta elämäämme.

Kysymyksen ”Mitä minulta odotetaan” ratkaiseminen ei usein vaadi muuta kuin vähän tervettä järkeä. Usein olemme niin täynnä jotakin opittua ideaa siitä, miten jotakin tehtävää tai ongelmaa pitäisi hoitaa, että emme näe ilmeistä. Jos sinulla on ollut päivä aikaa jotakin tehtävää varten ja sitten jonkin uudelleenjärjestelyn vuoksi joudutkin suorittamaan sen tunnissa, on selvää, että myös työn odotettu tulos on erilainen ja työpanoksen joutuu sopeuttamaan tähän supistettuun tavoitteeseen. Tai jos sinulla on asiakas, joka ei ota vastaan osaamistasi, on tuhlausta käyttää häneen enemmän kuin aivan välttämättömän määrän aikaa. Älä palvele asiakasta, joka ei palvelua halua, sanoi Jari Sarasvuokin joskus kauan sitten.

Ja Abraham Lincoln totesi, että ”Jos sinulla on vain vasara työkalupakissasi, kaikki ongelmat alkavat näyttää nauloilta”. Terve järki antaa meille onneksi ison työkalupakin, kunhan vain ymmärrämme poimia siitä työvälineitä.

Kuukauden sitaatti:

Onni ja mielekäs elämä syntyy siitä, että kykenee vaikuttamaan positiivisesti asioihin. Mutta muista tämä tärkeä sääntö: Vaikuta aina siihen, mihin pystyt, eikä siinä, mihin mieluiten haluaisit, mutta et pysty.              – Lyndon Duke

Kuukauden kirjavihje: Michael Neill: Supercoach (2009)


 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi