RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 92 (helmikuu 2017)                 (här på svenska)

MITÄ ME OIKEASTAAN ISTUTAMME?

Tämän pienen tarinan JM Nietosta poimin yhdestä Monica Ålgarsin aina yhtä ajatuksia herättävistä Hufvudstadsbladetin kolumneista.

Pieni olento istuu ja kaivaa lapiolla. Kaveri istuu vieressä ja ihmettelee, että mitähän vuosi 2017 tuo tullessaan.

”Minä luulen, että se tulee tuomaan mukanaan kukkia”, sanoo lapion kanssa puuhaileva hahmo.”Miksi niin luulet?”, kysyy kaveri. ”Siksi, että minä istutan niitä.”

Mitä me itse istutamme? Aloin miettiä, miten monimutkaista siementen kanssa oikeastaan onkaan.

Miten usein istummekaan odottamassa tuloksia, ilman että olemme lainkaan kylväneet siemeniä. Kehäkukkia tuskin kasvaa, jos et ole kylvänyt kehäkukan siemeniä. Tai pääsiäisruohoa...

Ja ei ole sanottu, että mitään alkaa kasvamaan, vaikka olisit kylvänytkin siemeniä, jos olet sattunut kylvämään ne vaikkapa kalliolle, jossa ei ole multaa. Ja siksi toiseksi, yhtä itävää kohti tarvitaan usein monta kylvettyä.

Toisaalta me luultavasti kylvämme koko ajan tietämättämme siemeniä. Toisinaan kylvämme hyödyllisiä siemeniä, toisinaan rikkaruohoa, ja varmaan usein yllätymme siitä, mitä niistä kasvoikaan. Ja rikkaruoho, sen tiedämme, kasvaa paljon helpommin kuin kukat ja hyötykasvit.

Ehkä meidän pitäisi siis olla tarkempia sen suhteen, mitä me kylvämme – ja myös pitää huolta, että todellakin istutamme jotakin ennen kuin odotamme tuloksia. Ja että annamme siemenille aikaa kasvaa emmekä kaiva niitä koko ajan ylös maasta nähdäksemme, eikö niistä jo ala tulla jotakin...

Terhi Frimanin innostunut NLP-kirja ’Hyvä työpäivä’ antaa luultavasti koko joukon ideoita siitä, miten työpaikalla voi kylvää hyvää satoa tuottavaa siementä.

 Kuukauden sitaatit:

”Sitä niittää, mitä kylvää.”. Galatialaiskirje 6:7
”Jatkuva auringonpaiste tekee autiomaan.” Arabialainen sananlasku
”Jotkut ihmiset antavat huolilleen uimaopetusta sen sijaan, että hukuttavat ne.” Mark Twain

Kuukauden kirjavihje:
 
Terhi Friman: Hyvä työpäivä (2016) 
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi