RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 90 (joulukuu 2016)                 (här på svenska)

ODOTTAMISEN ILO JA MENETTÄMISEN PELKO

Muutama kuukausi sitten hankin Emma Seppälän kirjan ’Elä onnellisemmin’ ja luulin, että se käsittelisi suomalaista onnea. Osoittautui kuitenkin, että Seppälän side Suomeen ei ole kovin vahva, nimestä huolimatta. Hänen isoisänsä oli kyllä suomalainen, mutta Emma on syntynyt Pariisissa ja asunut mm. Kiinassa ja toimii nyt tutkimusjohtajana Stanfordin yliopistossa USA:ssa.

Heti kirjan alussa Seppälä nostaa esiin mielenkiintoisen ilmiön, odottamisen ilon, joka on hänen mukaansa olemassa niin ihmisissä kuin eläimissäkin. Se on eräänlainen metsästysvaisto, joka on auttanut meitä selviytymistaistelussa. Kun odotamme valloittavamme jotakin, aivoissamme erittyy dopamiinia, hermovälitysainetta, joka motivoi meitä taistelemaan selviytyäksemme. Nykypäivän odotuksemme voivat olla esimerkiksi erilaisia materiaalisia tavoitteita, matkoja tai seikkailuja, paljon Facebook-tykkäyksiä, etenemistä tietokonepelissä, sisäisen nirvanan saavuttaminen tai vaikkapa että saa tehtyä kaikki työt ’pitää tehdä’ -listalta. Viimeksi mainittu voi tehdä meistä todellisia työnarkomaaneja, koska se samalla antaa vahvistuksen kyvykkyydestämme, varallisuudestamme ja ylipäänsä paikastamme yhteiskunnassa.

Yhdessä fear of missing out -ilmiön (FOMO) kanssa, joka tarkoittaa pelkoa siitä, että jää jostakin paitsi, odottamisen ilo ohjaa hyvin pitkälle elämäämme. Samaan aikaan kun olemme ohjelmoituja koko ajan metsästämään jotakin, olipa se sitten ulkoista menestystä, jännitystä, sisäistä rauhaa tai ylipäänsä miellyttävää elämää, meidän täytyy siis myös huolehtia siitä, että jokin strategisesti tärkeä ei mene meiltä vahingossa ohi. Emme halua missata löytöjä (kauppojen ’vain muutama jäljellä’ tai ’vain tänään’), sensaatiomaisia uutisia, viimeisimpiä twiittauksia, jotakin omalla alallamme tärkeää, tai mahdollisuutta uusiin metsästysmaihin (jotka tarjoavat meille menestystä, rauhaa, jännitystä tai hyvää oloa).

Esimerkki Martin Seligmanin ’Aito onnellisuus’ -teoksesta kertoo, kuinka suunnattoman voimakkaasta ilmiöstä on kyse.

”Mitä on hyvä elämä?”, Seligman kysyy ja kertoo eräästä kollegasta, joka piti kotieläimenään liskoa. Ongelmana oli, että eläin ei suostunut syömään mitään. Hän yritti syöttää sille kaikkea vihanneksista ja lihasta hyönteisiin, mutta se vain riutui. Eräänä päivänä kollegalla oli työpöydällään sanomalehden päällä voileipä. Kun hän sattui kääntämään lehteä niin, että voileipä jäi sivun alle piiloon, lisko heräsi, hiipi esiin – ja syöksyi viimeisillä voimillaan voileivän kimppuun ja söi sen. Liskon täytyi siis ensin vaania, hiipiä ja hyökätä, ennen kuin se pystyi syömään. Se oli siis todellakin valmis mieluummin kuolemaan nälkään kuin elämään elämää, missä se ei voinut metsästää.

Me emme tosin ole mitään liskoja, mutta meillä on jäljellä sama metsästämistarve odottamisen ilon muodossa ja lisäksi jonkin missaamisen pelko. Kun tiedämme tämän, ymmärrämme, kuinka turhaa on kehottaa itseämme tai jotakin toista ottamaan vähän rauhallisemmin tai aktivoitumaan. Sama pätee, kun pyrimme järjestämään jollekin ’hyvän elämän’. Jos meiltä viedään mahdollisuus metsästää, toisin sanoen vaikuttaa itse johonkin meille tärkeään, passivoidumme kokonaan tai ehkä kohdistamme metsästysvaistomme johonkin, joka ei aikaa myöten palvele enempää itseämme kuin ympärillämme olevaakaan.

Jonkinlainen tietoisuus näistä voimakkaista ja yleisinhimillisistä vaistoista voi ehkä auttaa meitä
- kohdistamaan jahtivaistomme johonkin sellaiseen, joka on pitkällä tähtäimellä todellakin tärkeää
- olemaan oikomatta liikaa toisten ihmisten asioita
- pitämään huolta, että kaikilla yhteiskunnassa olisi jotakin mielekästä jahdattavaa
- antamaan enemmän vastuuta (=valtaa) työntekijöillemme
- oppimaan rentoutumistapoja, jotka pitävät elimistömme kunnossa, niin että jaksamme jahdata

Kuukauden sitaatti:

Emme voi valita kohtalomme kehyksiä, mutta voimme itse päättää, mitä niihin laitamme. – Dag Hammarskjöld

Kuukauden kirjavihjeet:
 
Emma Seppälä: Elä Onnellisemmin, 2016 (The Happiness Track)
Martin Seligman: Aito Onnellisuus (Authentic Happiness)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi