RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 88 (lokakuu 2016)                 (här på svenska)

KETÄ VASTAAN KÄÄNNÄT TURHAUTUMISESI?

Selaillessani erästä Philip McGrawin kirjaa törmäsin kuvaukseen tapauksesta, jossa hän meni vaimonsa kanssa hotelliin. Koko päivä oli ollut täynnä vastoinkäymisiä, nyt portieeri oli epäystävällinen ja huone ei vastannut odotuksia. Dr Phil kuvaa, miten hän kaiken harmistuksensa keskellä sattui katsomaan vaimoaan, jota hän normaalisti rakasti ja ihaili. Nyt hän ei pitänyt vaimoaan lainkaan erityisen kauniina, päinvastoin, ja hän ei rakastanut vaimoaan vähääkään.

Meille kaikille saattaisi olla hyvä muistaa tämän tapahtuman opetus. Ollessamme pettyneitä, vihaisia, ärsyyntyneitä tai vain yleisesti väsyneitä ja vähän poissa jengoilta, voi olla syytä vähän valita, mihin ja kehen kiinnitämme huomiomme. Silloin nimittäin saattaa helposti käydä niin, että projisoimme negatiiviset tunteemme häneen, joka sattuu tulemaan vastaan.

Se saattaa olla vaimosi, miehesi tai lapsesi, naapuri, ystävä tai vanhempasi, pomo, työtoveri tai joku täysin vieras ihminen, jota alat äkkiä katsoa turhautumisen lasien läpi. On itsestään selvää, että se ei paranna suhdettanne. Päin vastoin, tilanne voi mennä pois raiteiltaan oikein kunnolla, jos et onnistu hillitsemään projisointia ajoissa.

Ja jos tämä henkilö on vielä sattunut tekemään jonkin virheen (ja kukapa meistä ei sellaisia joskus tekisi...?), niin virheen merkitys voi helposti paisua pieneksi katastrofiksi. Likainen sukka tuolissa, unohtunut tervehdys, ’älä häiritse minua nyt’ –tokaisu, varomaton sana tai ruoan kanssa nirsoilu voi saada astronomiset mittasuhteet. On jopa vaara, että laitat sen talteen kaikenlaisten katkeruuksien varastoon ja poimit esiin moninkertaiseksi paisuneena joka kerta, kun suuntaat myöhemmin vahingossa negatiivisen mielentilasi kyseiseen henkilöön tai asiaan.

Mitä sitten voisimme tehdä? Meissä kaikissa majailee pieni peto, joka ottaa helposti vallan stressaavassa tilanteessa ja estää järkeä ja logiikkaa pääsemästä esiin. Voimme tietysti yrittää käyttää vanhaa menetelmää laskea kymmeneen ennen kuin sanomme tai teemme mitään tai annamme tunteet siepata meidät mukaansa. Jo pienen pieni tauko auttaa meitä suuntaamaan ajatuksemme nopeasti johonkin muuhun, kunnes pahin tunnekuohu on mennyt ohi.

Sääntö on yksinkertainen:

Jos olet huonolla tuulella, suuntaa huomiosi johonkin mahdollisimman neutraaliin, jotta et pilaa suhteitasi.

Jos joku lähelläsi on huonolla tuulella, pysy vähän erillään, jotta et saa turhan päiten lokaa niskaasi.

Jos olet hyvällä tuulella, suuntaa huomiosi niihin, joiden kanssa haluat pitää yllä hyvät suhteet, ja sellaisiin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Jos joku lähelläsi on hyvällä tuulella, pysy esillä sen mahdollisuuden varalta, että se kohdistetaan juuri sinuun. Ja päin vastoin: jos haluat, että joku suuntaa hyviä fiboja sinuun, tee hänet ensin hyvälle tuulelle.

 Kuukauden sitaatti:

”Elämässä ei ole kyse myrskyjen välttämisestä vaan siitä, että oppii tanssimaan sateessa.” Sananlasku

Kuukauden kirjavihje:

Phillip McGrawn kirjoja, joista usein löytää käytännön esimerkkejä ja ideoita.

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi