RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 87 (syyskuu 2016)                 (här på svenska)

ONNISTUMINEN ON KUIN PYÖRÄLLÄ AJO

Brian Maynesin kirjassa Goal Mapping -menetelmä on paljon hyödyllistä ainesta. Aluksi olin vähän skeptinen, koska hän viittasi kirjan alussa Yalen yliopiston (välistä Harvardin) tutkimukseen, joka on osoittautunut urbaaniksi legendaksi. Siinä ne neljä prosenttia koehenkilöistä, jotka olivat asettaneet itselleen tavoitteen, olivat keränneet 20 vuoden kuluttua enemmän rikkautta itselleen kuin loput 96 prosenttia yhdessä. Vaikka kyseistä tutkimusta ei siis ole koskaan suoritettu, vaikuttaa siltä, että päämäärällä on joka tapauksessa iso vaikutus siihen, miten selviydymme täällä maailmassa (katso esim. Kahneman).

Meillä ei välttämättä ole automaattisesti päämäärää. Ola Wallström kertoi, kuinka hän eri yhteyksissä tapasi kysyä pöytäseuraltaan, mikä hänen tavoitteensa tässä elämässä on. Hän sai hyvin harvoin vastausta, vain kummastuneita tyhjiä katseita. Brian Myrne kirjoittaa, miten hän oli aikaisemmin vakuuttanut itselleen, että hän ei halua mitään erityistä, mikä oli hyvin käytännöllistä, koska sillä tavoin hän saattoi suojautua pettymyksiltä ja vastoinkäymisiltä. Hän antaa myös vinkin, että jos et tiedä mitä haluat, kysy itseltäsi, mitä ET halua, ja kirjoita sitten ylös sen positiivinen vastakohta.

Sitten ’pyöräilet’ määränpäähän. Takapyörä edustaa teknistä osaamistasi. Ilman opintoja ja tietoa et saa pyörääsi liikkumaan kovin pitkälle. Etupyörä on ohjausmekanismisi, kykysi kommunikoida ja vaikuttaa. Tässä on siis kyse vuorovaikutuksesta, joka kehittyy ajan myötä.

Pyörä on hyvä vertauskuva kaikelle mitä teemme. Ja tässä emme saa unohtaa myöskään itse pyöräilijää. Tiedon ja sosiaalisten taitojen lisäksi se olet sinä itse, joka hyppäät joka aamu satulaan ja alat polkea. Joinakin päivinä poljet energisesti minkälaisilla teillä tahansa, kun taas joskus toiste etsit helppoja maastoja ilman ylämäkiä. Kuitenkin juuri ne vaativat maastot vievät sinua eteen päin kohti päämäärääsi, ja madaltaaksesi niiden kautta kulkemisen kynnystä, tarvitset Brian Maynen mukaan kolme apuvälinettä:

  1. Motivaatiota eli vahvaa tunnesyytä päästä eteenpäin. Järkisyyt eivät riitä.

  2. Asennetta eli kykyä kysyä jatkuvasti itseltäsi, oletko oikealla tiellä, ja olla valitsematta liian montaa sivupolkua.

  3. itseluottamusta eli rohkeutta jatkaa valitulla tiellä ja kestää takapakit.

        Aktivoi siis kaikki tunteesi sen suhteen, mitä tahdot (tai sen vastakohdalle, mitä et tahdo). Keskity päämäärääsi ja palaa siihen johtavalle tielle jokaisen väärään ajon tai sivuhomman jälkeen. Varaudu siihen, että epäonnistumiset (ja opettavaiset erehdykset) kuuluvat luonnollisina osina matkantekoon.

      Kuukauden sitaatti:

”Menestyksessä ei ole mitään salaista. Siinä on kyse huolellisesta valmistautumisesta, kovasta työstä ja siitä, että oppii epäonnistumisistaan.” – Colin Powell

Kuukauden kirjavihje:

Brian Mayne: Goal Mapping -menetelmä (2015)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi