RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 79 (marraskuu 2015)                 (här på svenska)

MENTAL MANAGEMENT  –  MENTAALISTA NAVIGOINTIA, MIELEN NAVIGOINTIA

Mitä Mental management oikein on? Miten sen pitäisi kääntää suomeksi? Nämä kysymykset saan usein kuulla. Olen yrittänyt löytää ymmärrettävää käännöstä useiden ihmisten ja ryhmien kanssa. Viimeisin on mentaalinen manöverointi tai mielen navigointi. Monet ovat varmaan kuulleet sanonnan ”Merimies ei odota aurinkoa ja kaunista säätä vaan opettelee navigoimaan”. Merimiehen vaihdamme nyt ihmiseen, työntekijään, esimieheen, jne., mikä tietysti on myös sananlaskun tarkoitus. Meillä ei ole aina pelkkää myötätuulta siinä mitä teemme. Työskentelemme usein sivutuulessa tai vastatuulessa ja silloin meidän olisi hyvä osata mentaalista navigointia.

Mentaalisessa manageroinnissa, tai siis mielen navigoinnissa, painotetaan varsinaisen päämäärän tai merkityksen löytämisen tärkeyttä. Kuten tiedämme, ei kannata juosta lujempaa (tehdä kovemmin työtä), jos olemme väärällä tiellä. Meidän tulisi myös osata lajitella tehtäviä ja ongelmia ja tarvittaessa jakaa niitä pienempiin osiin ja katsella niitä sekä makro- että mikroperspektiivissä. Toisin sanoen, viedä ne ensiksi abstraktisemmille tasoille ja sitten taas yksityiskohtaisiksi vaihtoehdoiksi. Tehokkaaseen navigointiin vaaditaan myös aimo annos tervettä itsetuntoa, kykyä motivoida itseään ja nähdä ero kysymysten ’mikä’ ja ’miten’ välillä.

Navigointia auttaa edelleen sen ymmärtäminen, mitkä lait ovat ihmisen asettamia ja mitkä luonnonlakeja. Kielto punaista päin kävelemisestä on ihmisen asettama, mikä tarkoittaa, että voimme joskus rikkoa sitä, jos kukaan ei näe. Mutta jos astuu jyrkänteen reunan yli, putoaa alas riippumatta siitä, näkeekö sitä kukaan. Koska luonnonlaki toimii tällä tavalla, otamme sen automaattisesti huomioon. Samalla tavalla kannattaa ottaa huomioon mentaaliset luonnonlait, joissa on kyse ihmisten ajatuksista ja käyttäytymisestä. Tällöin ei ole kysymys siitä, mitä saa tai ei saa tehdä, vaan mitä tapahtuu, jos tekee niin tai näin.

Esimerkkejä laeista, jotka on hyvä ottaa laskelmiin mukaan:

 Elämässäsi tulee aina tapahtumaan sekä hyviä että huonoja asioita. Notkoissa voi oppia paljon. Voimme navigoida pitämällä fokuksen tärkeässä ja odottaa parempia aikoja mieli avoimena, jotta emme missaa niitä.
 Jos haluaa voittaa jotakin, pitää olla valmis myös menettämään jotakin. Navigoimme parhaiten. kun otamme tietoisia riskejä ja olemme oppineet käsittelemään lopputulosta.
 Samaa asiaa pitää normaalisti toistaa useamman kerran ennen kuin se menee oikein. On turhaa puhua epäonnistumisista.
 Asioiden pitää kypsyä. Laita asia vireille ja odottele rauhassa. Siemenestä ei kasva tainta yhtään nopeammin, vaikka kaivat sen kuinka monta kertaa tahansa ylös katsoaksesi eikö taimi ala jo näkyä. Myös mentaaliset siemenet tarvitsevat kuitenkin kastelua…

Jos haluamme navigoida päämääräämme kohden, olipa kyse urheilu- tai muusta urasta tai vain arjen sujumisesta, meille voi olla hyötyä seuraavanlaisiin kysymyksiin vastaamisesta:
o Olenko valmis toimimaan vaadittavalla tavalla?
o Minkälaisia ajatuksia tässä kannattaa ajatella?
o Miten harjaannutan mielikuvitustani ja ’out of the box’ –ajatteluani? (Muista, että jos tiedät, miten pääset tavoitteeseen, ei ole kysymys tavoitteesta vaan ennusteesta)
o Suhteessa mihin tämä kannattaa nähdä?
o Mikä on ensisijainen syy tulokseeni?
o Miten voisin paremmin huoltaa itseäni fyysisesti ja henkisesti, jotta helpommin kykenen käyttämään potentiaalini?


Kuukauden sitaatti:
”Ihminen on ajatustensa tuote. Hänestä tulee se, mitä hän ajattelee.” – Mahatma Gandhi

Kuukauden kirjavihjeet:
Richard Carlsson & Joseph Bailey: Slowing down to the speed of life (1998)
Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi merstariajattelija (2012)
Ola Wallström: Framgångslagarna (2012)

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi