RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 78 (lokakuu 2015)                     (här på svenska)

VASTUU

Miten ulkopuolelta tuleva tehtävä muutetaan sisäiseksi tavoitteeksi? Se on tärkeä kysymys jokaiselle esimiehelle, opettajalle, vanhemmalle tai muulle tehtäviä jakavalle. Tehtävä, joka otetaan vastaan automaattisesti tai rutiininomaisesti, suoritetaan – jos se ylipäänsä suoritetaan – ilman suurempaa omistautumista. Tehtävä, joka muuttuu sisäiseksi tavoitteeksi, suoritetaan sen sijaan aivan eri tasolla.

Mikä sitten voisi aiheuttaa tällaisen painopisteen muutoksen? Avainsana on yksinkertaisesti vastuu. Tehtävän mukana tulisi seurata sekä vastuu että valtuutus suorittaa se itsenäisesti. Niin kauan kuin joku valvoo sinua, pysyy kaikki hänen vastuullaan. Hän vetää kuormaa, joka kasvaa yhä suuremmaksi työtaakan kasvaessa, kun kukaan ei ehdi enää kehittää uusia menetelmiä. Usein kuitenkin tehtävän vastaanottajalla on kaikkein eniten tietoa siitä, miten tehtävä suoritetaan tehokkaimmin. Voidaan siis sanoa, että tehtävän antajalla on vastuu antaa vastaanottajalle sen operatiivisen tai käytännön vastuun – vaikka hänelle loppujen lopuksi jääkin muodollinen vastuu kokonaisuudesta.

Miten pitkälle tehtävän vastaanottajan vastuu sitten ulottuu? Joskus meille tulee tunne että huojumme valtavan vastuutaakan alla: vastuu perheen hyvinvoinnista, asiakkaan hyvinvoinnista, ympärillämme olevien hyvinvoinnista, niin, loppujen lopuksi koko maailman hyvinvointi tuntuu riippuvan meistä.

Mistä kaikesta me siis loppujen lopuksi olemme vastuussa? Ehkä kaikkein ensimmäiseksi olisi selvitettävä, mistä me EMME ole vastuussa.

-          Emme ole esimerkiksi vastuussa sellaisesta, mitä emme ole ottaneet vastaan tehtäväksemme. Jos nimittäin olisimme, meille voitaisiin sälyttää vastuuta mistä tahansa.

-          Emme myöskään ole vastuussa toisten ihmisten huonoista päivistä tai heidän epäonnistumisistaan. Se on sellaista, mikä ei ole meidän hallittavissamme.

-          Emme ole myöskään vastuussa omista huonoista päivistä, sellaisia vain kuuluu elämään.

MUTTA – me olemme vastuussa siitä, miten käyttäydymme silloin. Se tarkoittaa, että tiedostamme oman psyykkisen tilamme, niin että emme esimerkiksi aloita ratkaisevia keskusteluja, kun huomaamme, että mielialamme on pohjalukemissa.

Olemme myös vastuussa siitä, että emme ota vastaan liikaa tehtäviä. Vastaamme omasta ajan ja voimien käytöstämme ja meidän täytyy pystyä jättämään sellainen, mistä emme kohtuuden nimissä voi selviytyä. Työtilanteissa, missä emme pysty vaikuttamaan työtehtäviemme määrään, meidän kannattaa yksinkertaisesti laskea vaatimuksiamme tulosten suhteen. Ei hyödytä ketään, että tapat itsesi työllä.

Usein käy tietenkin niin, että emme kaikesta huolimatta onnistu siinä, mitä olemme ottaneet tehtäväksemme. Opettaja ei saa oppilasta oppimaan, terveydenhoitaja ei saa potilasta muuttamaan elintapojaan, terapeutti ei saakaan asiakasta voimaan paremmin, ja niin edelleen. Kuinka pitkälle olemme silloin vastuussa tuloksesta?

Esitin kerran eräässä seminaarissa, johon osallistuin, tämän kysymyksen ja sain vastaukseksi: ”Olemme vastuussa siitä, että teemme parhaamme – sillä hetkellä ja käytettävissämme olevin voimin.” Vastaus tuntui hyvin vapauttavalta. Teemme parhaamme, ja loppu riippuu sitten vastaanottajasta.

Kuukauden sitaatit:
Mikään ei ole niin helppoa, ettei siitä saisi vaikeaa, jos sen tekee vastahakoisesti. - Publius Terentius
Opi muiden virheistä, koska elämä on liian lyhyt, jotta ehtisit tehdä ne kaikki itse.
- Martin Vaubee

Kuukauden kirjavihjeet:
Ola Wallström: Framgångslagarna (2012); Aha… Det är enkelt (2011)
Juha Wiskari: Kiireentappoase (2014)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi