RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 74 (6.4.2015)                     (här på svenska)

AJATTELEMISESTA

Voimme harrastaa joko terveellistä tai sitten epäterveellistä ajattelua, sanotaan ’Changeology’-nimisessä kirjassa vuodelta 2012. Terveellinen ajattelu käsittelee sellaisia aiheita, joihin pystymme vaikuttamaan, kun epäterveellinen puolestaan pyörii sellaisten asioiden ympärillä, joille emme pysty tekemään mitään, ei ainakaan tällä hetkellä.

Henrik Fexéus osallistuu ajatuskeskusteluun kuvaamalla kirjoissaan ’Konsten att läsa tankar’ ja ’Valtapeli’, kuinka voimme ilmeillä ja kehonkielellä ohjata ajatuksiamme iloiseen tai vihaiseen suuntaan, ihan halumme mukaan.

Michael Neill puolestaan kuvailee jotakin, mitä hän kutsuu 'itsemurha-ajatuksiksi'. Nämä ajatukset eivät suinkaan tarkoita, että haluaisi oikeasti kuolla, vaan haluaa vain päästä eroon stressistä tai kivusta, jota sillä hetkellä tuntee, eikä alitajunta keksi juuri silloin muuta pakotietä. Michael Neill kertoi kerran vaimolleen näistä nk. itsemurha-ajatuksista. ”Ai ne”, vastasi vaimo, ”minä tapaan kutsua niitä 'avioeroajatuksiksi'. Ne ilmaantuvat joskus, kun tarve päästä stressistä eroon käy ylivoimaiseksi.”Michael ja hänen vaimonsa olivat molemmat erikseen huomanneet, että ne olivat vain ajatuksia ilman varsinaista merkitystä. Ajatuksia, joita syntyy stressitilanteissa.

Aina ei tietenkään ole kyse niin tuhoisista ajatuksista kuin yllä, mutta luultavasti meillä on taipumus ylidramatisoida, kun stressi näyttää hukuttavan meidät. Silloin voi olla viisasta pysähtyä hetkeksi ja pyrkiä suitsimaan ajatusten laukkaa. Sen sijaan kuin ripustautua näihin ei erityisen rakentaviin ajatuksiin, voisi yrittää automatisoida seuraavan ketjun:

Syy: stressaava tilanne ->
Automaattinen reaktio: tuhoisat ajatukset ->
Harkittu valinta: todeta, että kyse on vain ajatuksista ->
Tietoinen reaktio: katsoa, mitä stressille voisi tehdä tai rentoutua ja hyväksyä tilanne ->
Seuraamus: helpompi elämä.

Tai sitten turvautua Henrik Fexéuksen oppeihin ja ottaa iloisen ilmeen kunnes ajatukset seuraavat
perässä, johon myös William James olisi varmaan meitä kehoittanut. W.James väitti, että emme naura koska olemme iloisia, vaan olemme iloisia koska nauramme, teoria joka viime vuosina on saanut uutta vahvistusta neurologeilta (ks. esim. Richard Wiseman: Rip it up).

Ehkä seuraava pikku tarina auttaa meitä ottamaan elämän käänteet vähän kevyemmin: Onnellisuuden mestari tuli kävellen raskas laukku olkapäällään ja kohtasi etsijän. Etsijä kysyi, miltä aito onni oikeastaan tuntuu. Mestari mietti hetken ja laski sitten hymyillen laukun olaltaan. Se putosi raskaasti maahan ja mestari ojentautui ihanan vapaana laukun painosta. Etsijä sanoi: ”Luulen, että ymmärrän nyt. Ja mitä sinä sitten teet, kun olet onnellinen?” Mestari hymyili, nosti laukun olalleen ja jatkoi matkaa.

Kuukauden sitaatti
”Sokrateksen mukaan elämä, jota ei analysoida, ei ole elämisen arvoista, kun taas ylianalysoitu elämä saa sinut toivomaan, että olisit kuollut. Näistä kahdesta vaihtoehdosta valitsisin kyllä elämisen.” - Saul Bellow

Kuukauden kirjavihjeet:
John C. Norcross: Changeology (20012)
Michael Neill: Feel Happy Now (2007); You Can Have What You Want (2006)
Henrik Fexéus: Valtapeli (2014); Konsten att läsa tankar (2007)

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi