RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 73                                       (här på svenska)

VARO ARJEN HANHENPOIKASIA!

Tässä alla on opettavainen koe, joka kehoittaa meitä olemaan realistisia käytettävissä olevien resurssiemme riittävyyden suhteen. Yksi suurimmista stressin syistä on nimittäin epärealistiset odotukset siitä, mitä pitäisi tapahtua ja mitä pitäisi tehdä. Hyödyllinen odotusten säätäminen realistisiksi ympäristömme ja siinä olevien ihmisten suhteen voi vähentää stressiä nopeasti.

Siis, kanaemo laitettiin poikastensa kanssa kanatarhaan verkon suojaan ja sinne laskettiin kettu. Se kierteli kanaemon ympärillä ja yritti napata kananpoikasia saaliikseen. Kanaemo levitti siipensä ja asettui puolustusasentoon. Kananpojat juoksivat siipien alle turvaan. Kanaemo uhkasi nokallaan kettua, joka ei päässyt poikasiin käsiksi ja joutui luovuttamaan. Kaikki päättyi kanojen kannalta hyvin ja kettu poistettiin.

Myöhemmin päivällä tarhaan tuotiin myös muutama hanhenpoikanen. Kana otti myös ne heti huomaansa ja kettu päästettiin taas irti. Nyt sekä kananpojat että hanhenpoikaset yrittivät sopia kanaemon siipien suojaan, mutta tila ei enää riittänyt kaikille. Sen seurauksena osa poikasista alkoi juosta villisti ympäri tarhaa. Kanaemo yritti ajaa niitä takaisin siipiensä suojaan, mutta ei tietenkään onnistunut siinä. Nähdessään tilanteen toivottomuuden hän hylkäsi sekä kanan että hanhen poikaset ja yritti paeta aitauksesta.

Mitä tästä opimme? Kun joudumme huolehtimaan kaikenlaisista elämän ongelmista, on erittäin tärkeää erottaa mikä todella kuuluu vastuullemme ja mikä on jonkun toisen vastuualuetta. Jos alamme ottaa huoleksemme muille kuuluvia ongelmia, voimme olla varmoja, että stressaannumme. Emme ainoastaan epäonnistu toisten auttamisessa heidän ongelmissaan, vaan emme myöskään silloin ehdi huolehtia omista sitoumuksistamme.

Sellainen kiire ei johda ainoastaan henkilökohtaiseen stressiin vaan myös taloudellisiin tappioihin, jonka seurauksena ei ole rahaa palkata riittävästi työntekijöitä hoitamaan hommia, ja niin negatiivinen kierre on täydessä käynnissä. Juha Wiskari viittaa kirjassaan ’Kiireentappoase’ henkilöstötuottavuuden tutkijaan, dosentti Marko Kestiin, joka on laskenut, että työntekijät sähläävät suunnilleen viidesosan työajastaan, siis yhteensä yhden työpäivän viikossa. Vuositasolla menee hukkaan kaksi kuukautta, mikä tarkoittaa rahassa noin 10 miljardin euron menoerää.

Kenen tehtävä sitten olisi laittaa stoppi tälle kierteelle? Hmm… Määritelkäämme kysymys näin: Kuka voi pysäyttää tämän kierteen? Vastaus: vain työntekijä itse yhdessä työtovereiden kanssa. Erottamalla kananpojat hanhenpoikasista, pitämällä työssään taukoja ja huolehtimalla yleisestä hyvinvoinnistaan.

Kuukauden sitaatti:

”Kiireen huonoin puoli on se, että se vie niin hirveästi aikaa.” - Juha Wiskari

Kuukauden kirjavihje:

Juha Wiskari: Kiireentappoase (2014)

Tony Schwartz: Be Excellent at Anything (2009)

Ola Wallström: Aha … Det är enkelt! (2011)

 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi