RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 68 (7.10.2014)                      (här på svenska)

EI OLE HYVÄ AJATELLA LIIKAA

Jo Ralph Waldo Emerson filosofoi siitä, miten ihminen voi paremmin kun hän ei ajattele liikaa ja lopettaa vertaamasta itseään muihin. Näyttää siltä, että nykyään jokainen kirja jonka avaan tuo esiin saman näkökulman. Luultavasti vatvomme edelleen asioita liikaa, Emersonin viisaista sanoista huolimatta.

Tutkija Sonja Lyubomirsky on tutkinut 20 vuoden ajan hyvinvointia ja onnea ja on havainnut joukon negatiivisia seurauksia liiasta ajattelemisesta: masentuneisuus syvenee ja kestää kauemmin, edistämme negatiivisia ajatusrakenteita, kyky ratkaista ongelmia heikkenee ja keskittymis- ja aloitekyky heikkenee.

Ei ole ilmeisesti kovin viisasta kääntyä sisäänpäin puimaan tunteitaan, kun olo tuntuu masentuneelta. Vaikka siitä voi saada voimakkaan tunteen, että oppii jotakin itsestään ja saa uusia oivalluksia kurjuuden lieventämisestä, niin tutkimustulosten mukaan on todellisuudessa harvoin niin. Tilanne sen sijaan vain pahenee lisää ja seurauksena voi olla, että alkaa tuntea itsensä yhä voimattomammaksi, itsekriittisemmäksi ja pessimistisemmäksi ja yleisen negatiiviseksi. Todisteet sille, että meille ei tee hyvää ajatella liikaa, ovat tänä päivänä musertavan voimakkaat, sanoo tohtori Lyubomirsky. Ja sen myötä, että lopetamme liian miettimisen ja voimme sen ansiosta paremmin, lopetamme myös vertaamasta itseämme toisiin ja lakkaamme ottamasta vaikutteita siitä, miten heille menee.

Toinen mielenkiintoinen tutkija, aivokirurgi Mimi Guarneri on kirjassaan The Hearth Speaks samoilla linjoilla. Vain viiden minuutin pituinen jonkin vihaisen episodin ajatteleminen tai muistaminen pysäyttää tietyn tärkeän proteiinin (immunoglobulin) tuotannon, mikä puolestaan häiritsee immuunijärjestelmää yli kuuden tunnin ajan. Immunoglobuliini-hormonin tuotanto sen sijaan kasvaa, kun aktivoi kiitollisuuden ja anteeksiannon positiivisia ajatuksia ja tunteita.

Myös eräs huomattavasti nuorempi henkilö, yritysvalmentaja ja filosofian tohtori Sampo Sammalisto, esittää kirjassaan ’Viisas pääsee vähemmällä’, kuinka asioiden vatvominen kuluttaa tahdonvoimaamme ja estää meitä toimimasta hyvin. Esimerkiksi hyvinvoiva myyntimies tekee 56 % enemmän kauppoja kuin masentunut pohdiskelija.

Turhan ajattelemisen lopettamisen resepti on kaikilla suurin piirtein samanlainen:

  • Tee jotakin muuta, tee jotakin muuta, tee jotakin muuta! Aliarvostettu, mutta erittäin tehokasmenetelmä. Aktiviteetin tulisi olla niin mukaansa tempaavaa, että se ei jätä tilaa turhalle pohdiskelulle.

  • Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Jos mietimme joka ilta vähintään kolmea asiaa, joista voimme ollakiitollisia, positiivinen pysyy etualalla. Se vaikuttaa suoraan terveyteemme, mielialaan jatoimintakykyyn.

  • Anna anteeksi. Jos ajattelemme ihmissuhteitamme katkeruudella, immuunipuolustutusta heikentävä kortisolitaso nousee. Anteeksi antaminen vähentää katkeruutta ja vaikuttaa positiivisesti elintoimintoihimme.

  • Sano ”seis” ja siirry nopeasti ajattelemaan jotakin, mistä pidät tai mikä on mielenkiintoista.

  • Tulkitse uudelleen sellainen, mitä jankkaat: Voiko siitä syntyä jotakin hyvää jossakin vaiheessa?Voiko se vahvistaa sinua? Voitko oppia siitä jotakin (kärsivällisyyttä, kestävyyttä, rohkeutta…)?Voiko se tarjota uusia mahdollisuuksia?

  • Keskustele asiasta luotettavan henkilön kanssa, joka ymmärtää turhan pohdinnan vaarat.Asioiden vatvomisen lopettaminen ei tarkoita puhumisen lopettamista. Ongelmat ratkeavat todellakin parhaiten, kun pohtimalla yhdessä muiden kanssa kehitämme erilaisia vaihtoehtoja. Keskusteleminen voi joskus merkitä sitä, että pystymme kuvaamaan ongelmamme selvinä lauseina ja saamme siihen sillä tavoin perspektiiviä.

Kuukauden sitaatti

Käy kaikki koulutukset mitkä voit yksi hyvä idea voi olla kaikki mitä tarvitset säästyäksesi vuosien turhalta puurtamiselta. –Anders Haglund.

Rahalla voi ostaa onnea, jos käyttää sen hyvin: esimerkiksi koulutukseen, seminaariin, virkistävään matkaan tai konserttiin. –Sampo Sammalisto

Kuukauden kirjavihjeet

Sonja Lyubomirsky: The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want (2009). (Lyckans verktyg, en vetenskaplig guide till lycka.)

Mimi Guarneri: The Heart Speks (2006).

Sampo Sammalisto: Viisas pääsee vähemmällä (2014).

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi