RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 116 (2.8.2020)    (här på svenska)

TAHDONVOIMA

Vasta viime aikoina on alettu tutkia tahdonvoimaa ja miten sitä voisi vahvistaa. Kuuluisaa 60-luvun vaahtokarkkikoetta lukuun ottamatta tahdonvoima ei ilmeisesti ole ollut erityisen mielenkiintoinen tutkimuskohde. Uudemmat tutkimustulokset perustuvat pitkälle samoihin menetelmiin kuin vaahtokarkki-esimerkissä. Tarjotaan erilaisia herkkuja tai makeisia ja testataan, mihin se johtaa, kun koehenkilöiden täytyy hillitä halunsa syödä niitä.

Sanotaan, että tahdonvoima ei ole mikään taito, vaan lihas jota täytyy vahvistaa harjoittelemalla. Olemme aikaisemmissa kirjeissä (esim. kirje numero 64 kirjassani ”100 kirjettä”) saaneet lukea, että tahdonvoimaan ei ole kovin paljon luottamista. Se on rajallinen resurssi, joka lisäksi kuluu pitkin päivää niin, että siitä ei ole illalla paljoa jäljellä. Myös Charles Duhigg kertoo kirjassaan ”The Power of Habit”, että tahdonvoima täytyy muokata tavaksi, jotta se vaikuttaisi käyttäytymiseen.

Kuinka tahdonvoima-lihasta sitten harjoitetaan niin että käyttäytymisestä tulee tapa? Lyhyt resepti on tällainen:

  • Valitse käyttäytymistapasi edeltä käsin.

  • Kirjoita se muistiin ja kuvaile tarkkaan mitä se on ja millä tavalla toimit, kun jokin haaste tai houkutus ilmaantuu.

  • Muotoile, millaisissa tilanteissa tarvitset sitä ja mikä henkilökohtainen palkintosi on.

  • Kuvaile miltä tuntuu, kun olet onnistunut toimimaan kuten olit päättänyt.

  • Toimi näin, kunnes siitä on tullut tapa.

-      Eri tutkimuksissa on käynyt ilmi, että on suuri ero ihmisten välillä, jotka todella kirjoittavat muistiin nämä kohdat, tai jotka vain ajattelevat niitä. Muun muassa Starbucks käytti sellaista ohjelmaa, kun se koulutti henkilökuntaa kohtaamaan kiihtyneitä asiakkaita ja ottamaan vastaan valituksia. Viidenkymmenen tunnin koulutus käsitti sekä kirjoittamista että roolileikkejä.

Kummallista on, että kun harjoittelee tahdonvoimaa jollakin elämänalueella, sillä on taipumus levitä myös muille alueille. Kun painostat itseäsi monta kertaa käymään salilla tai tekemään läksysi tai syömään salaatin hampurilaisen sijaan, jokin tavassasi ajatella muuttuu, mikä muuttaa tapaasi toimia elämässä yleensä. Ilmeisesti on kuitenkin tärkeää, että tuntuu siltä, että on kyse omasta valinnasta.

Eräässä tutkimuksessa, jossa piti vastustaa ihanalta tuoksuvan kakun houkutusta, koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään. Toiselle ryhmälle puhuttiin arvostavasti ja annettiin vaikutelma, että oli heidän oma valintansa olla syömättä kakkua. Toista ryhmää käskettiin vain lyhyesti olla syömättä kakkua. Sen jälkeen kaikki osallistujat laitettiin tietokoneille, missä heitä käskettiin painamaan näppäintä aina kun he näkivät ruudulla numeron 6 ja sitä seurasi numero 4. Ensimmäisen ryhmän koehenkilöt selvisivät tehtävästä helposti ja jaksoivat keskittyä keskimäärin kokonaista 12 minuuttia. Jälkimmäinen ryhmä, jota oli käskytetty olemaan syömättä kakkua, näki numeroita väärin, unohti painaa näppäintä ja valitti väsymystä ja puutteellista keskittymiskykyä.

Mel Robbins käyttää Ted Talksissa ´willpower workout´ -käsitettä ja puhuu fyysisestä voimasta, jota tarvitaan muutokseen. Hän kutsuu sitä ’activation energyksi’. Kun meiltä kysytään, miten voimme, ja vastaamme, että ihan hyvin, vaikka olisimme aika kyllästyneitä ja väsyneitä elämään, se tarkoittaa, että emme oikeastaan halua mitään aktivointienergiaa. On niin paljon helpompaa vain olla välittämättä signaaleista, että uudistumisen ja kehittymisen tarpeemme ei ole tyydytetty.

Mutta näin elämä jää hyvin tylsäksi. ’Ihan hyvä’ -asenne vie meiltä mahdollisuudet elää täysillä. Jotta kehittyisimme, joudumme toimimaan aktiivisesti. Pulma on vain siinä, että emme koskaan halua tehdä sitä, mitä uudistuminen tai itsensä toteuttaminen vaatii. Kehittymismahdollisuudet kuitenkin harvoin ilmaantuvat tyhjästä, joten emme voi vain jäädä odottamaan niitä, vaan meidän pitää pakottaa itsemme uuteen käyttäytymiseen. Joudumme tekemään jotain ihan fyysistä. Silloin ’activity energy’ alkaa vapautua.  Mutta sen, mitä olemme päättäneet tehdä, täytyy tapahtua nopeasti. Riittää kun odottaa vain 15-20 sekuntia ja autopilotti menee päälle ja vanha tapa ottaa taas vallan.

Kuukauden sitaatti:

Ihmiset syyttävät aina olosuhteita. En usko sellaiseen. Ihmiset, jotka saavat jotakin aikaan täällä, ovat niitä, jotka lähtevät liikkeelle ja etsivät sellaiset olosuhteet mitkä he haluavat, ja jos he eivät löydä niitä, he luovat ne itse. - Bernard Shaw

Kuukauden kirjavihje:

Charles Duhigg: The Power of Habit. (2012)

 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi