RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 116 (2.8.2020)       (tässä suomeksi)

VILJEKRAFT

Först på senare år har man tydligen börjat forska i viljekraft och hur man stärker den. Bortsett från det berömda marshmallow-experimentet på 1960-talet fann man tydligen inte viljekraft som något särskilt intressant att forska i. Modernare forskningsresultat baserar sig långt på samma metoder som i marshmallow-exemplet. Man använder olika former av kakor eller godis och testar vad det leder till, när försökspersonerna måste hålla tillbaka sin lust att äta av det goda.

Viljekraft är inte en skicklighet, sägs det, utan en muskel som skall tränas upp. Vi har i tidigare brev (t.ex. nr 64 i boken 100 brev) konstaterat, att viljekraft inte är mycket att lita på. Det är en begränsad resurs, som dessutom avtar under dagens lopp och som det på kvällen finns mycket litet kvar av. Också Charles Duhigg säger i sin bok ”The Power of Habit”, att viljekraften måste omformas till en vana för att inverka på beteendet.

Hur tränar man då upp viljekraft-muskeln så beteendet blir en vana? Det korta receptet lyder så här:

  • Välj ett bestämt beteende i förväg.

  • Skriv ner det och beskriv noggrant vad det är och hur du gör, när utmaningarna eller frestelserna dyker upp.

  • Formulera när det behövs och vad den personliga belöningen är.

  • Beskriv hur det känns, när du lyckats göra det så som du föresatt dig.

  • Gör så här tills det blivit en vana.

Det har i olika experiment visat sig vara en stor skillnad mellan personer som faktiskt skriver ner dessa punkter och dem som bara tänker på dem. Ett dylikt program använde sig t.ex. Starbucks av, när de skolade upp sin personal att bemöta upprörda kunder och klagomål. Personalen fick genomgå en 50 timmar lång utbildning, som inbegrep både skrivande och rollspel.

Det lustiga är, att tränar man upp sin viljestyrka på ett område, tycks den ha en tendens att sprida sig även till andra områden. När du pressar dig flera gånger i rad att gå på gym eller göra dina läxor eller äta en sallad i stället för en hamburgare, ändras något i ditt sätt att tänka, vilket inverkar på ditt sätt att fungera i livet. Det verkar dock vara viktigt att ha en känsla av att valet är ens eget.

I ett experiment, där det gällde att motstå härligt doftande kakbitar, delades försökspersonerna upp i två grupper. Den ena gruppen talade man respektfullt med och gav dem intrycket, att det här var deras eget val att inte äta av kakorna. Den andra gruppen befallde man bara kort att låta bli kakorna. Efteråt sattes båda grupperna framför en dator med uppgiften att trycka på en knapp alltid när de på rutan såg nummer 6 följas av nummer 4. Den första gruppen klarade av uppgiften med lätthet och orkade koncentrera sig hela tolv minuter. Guppen som fått befallning såg fel på numrorna, glömde trycka på knappen och klagade över trötthet och bristande koncentrationsförmåga.

Mel Robbins talar i Tedx om ’willpower workout’ och om den fysiska kraft som behövs för en förändring. Hon kallar det ’activation energy’. När någon frågar oss hur vi har det och vi svarar ”alldeles bra (I’m fine)”, även om vi känner oss ganska uttråkade och trötta på livet, betyder det att vi egentligen inte vill ha någon aktivitetsenergi. Det är så mycket enklare att bara ignorera signalerna på att vårt behov av förnyelse och utveckling inte är tillfredsställt.

Men det är inte att leva. Vi måste aktivera oss för att utvecklas och definitivt inte vänta på att känna för det! För vi känner aldrig för att göra det en förändring kräver! Det är bara att tvinga sig till det nya beteendet. Göra något fysiskt. Då utlöses aktiveringsenergin. Men det skall ske fort. Väntar vi 5-20 sekunder så kopplas autopiloten på och den gamla vanan tar över.

Månadens citat:

Folk skyller alltid på olika omständigheter. Jag tror inte på sånt. Folk som kommer någon vart i den här världen är de som reser sig och letar efter de omständigheter de vill ha, och om de inte finner dem, skapar dem. -Bernard Shaw

Månadens boktips:

Charles Duhigg: The Power of Habit. (2012)