RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 115 (6.5.2020)    (här på svenska)

ONKO TARPEEN JÄTTÄÄ TYÖT TÖIHIN?

Koska en ole nähnyt juuri missään asetettavan kyseenalaiseksi sitä, että työ ja vapaa-aika pitää erottaa toisistaan, minun täytyy kai tehdä se itse.

Keskustelu työn ja vapaa-ajan välisestä ristiriidasta vaikuttaa vähän teennäiseltä. Kuin yrittäisimme poistaa konfliktia, jota ei ole. Ajankäyttö on varmaan ongelma useimmille meistä, mutta aiheutuuko se juuri siitä, että meillä on työajatuksia vapaa-aikana? Työskentelisimmekö tehokkaammin ja voisimmeko paremmin, jos pystyisimme vetämään tähän selvän rajan?

Usein parhaat ideat syntyvät juuri silloin, kun puuhamme jonkin kokonaan muun kuin työn parissa. Kovin moni ei ole käskystä luova työaikana. Työpäivä on niin täynnä erilaisia rutiinitehtäviä, että siinä on harvoin aikaa uutta luotaaville ajatuksille tai edes sen miettimiselle, miten työtehtävät voisi suorittaa fiksummin.

Hans Selye, ’stressin keksijä’, työskenteli aamusta iltaan eikä hänellä ollut mitään tarvetta mihinkään erityiseen vapaa-aikaan. Kirjassaan ”Stressi” hän kuvaa, miten työ ja vapaa-aika nivoutuvat saumattomasti yhteen, kun työn kokee mielekkääksi.

Mihály Csíkszentmihályi tukee tätä väittämällä, että luovat ihmiset työskentelevät keskeytyksettä – ilman, että he oikeastaan tekevät lainkaan työtä. Tämä ei tarkoita, etteivätkö he pitäisi taukoja ja rentoutuisi.

Hallinnan tunne vaikuttaa olevan tässä ratkaisevassa osassa. Karasek ja Theorell (1990) osoittivat tutkimuksissaan, että kunhan työntekijä vain tuntee hallitsevansa työtään, hän on motivoitunut, tuottava ja hyvinvoiva. Mitä mahdollisuuksia meillä sitten on saavuttaa hallinnan tunne itse, jos emme saa sitä työnantajalta?

Käytämmekö mahdollisesti paljon energiaa väärän ongelman ratkaisemiseen? Mielekkyyden ja hallinnan tunnetta lukuun ottamatta, voisiko ajankäytön ja hyvinvoinnin ongelman ratkaista luonnollisemmalla tavalla? Esimerkiksi kaupan kassalla lienee melko helppoa jättää työn töihin päivän päättyessä. Jos taas työskentelee esimerkiksi erilaisissa sosiaalialan tehtävissä, voi työ jäädä pyörimään ajatuksiin pitkään työpäivän jälkeen.

Emme voi koskaan olla kokonaan ajattelematta, joten kyse on vain siitä, mikä vie ajatuksemme. Luultavasti sellainen, mikä on meille syystä tai toisesta tärkeää. Jotta saamme ajatukset pois työstä, meidän täytyy suunnata ne johonkin muuhun yhtä tärkeään tai huomiota vaativaan. Ajatuksien pois sulkeminen ei noin vain onnistu – meidän täytyy korvata ne uusilla.

Tai sitten hylkäämme koko konfliktin, jota ei ehkä edes ole olemassa. Eräs maanviljelijä ilmaisi asian joskus aikanaan näin: ”Eikö ole parempi, että teen sunnuntaina töitä pellolla ja ajattelen Jumalaa, kuin että istun kirkossa ja ajattelen peltoa?”

Kun minulla itselläni oli kauan sitten silloin tällöin vapaa aamupäivä (lapset olivat koulussa ja työt alkoivat vasta iltapäivällä), horjuin kahden vaihtoehdon välillä: teenkö kotitaloustöitä vai keskitynkö opintoihini. Joskus tein haluttomasti kodin askareita ja ajattelin lukemattomia kirjojani, väliin luin hajamielisesti ja ajattelin tekemättömiä kotitöitä. Kunnes törmäsin opiskelumenetelmään, jossa vuoroteltiin 17 minuutin opintojaksoa ja 5 minuutin taukoa (pomodoro-menetelmän tavoin). Täydellistä! Nyt pystyin opiskelemaan tehokkaasti 17 minuuttia (se tuntuu pitemmältä kuin luulisikaan), jonka jälkeen tein 5 minuuttia kotitöitä (viidessä minuutissa ehtii uskomattoman paljon: tyhjentämään ja täyttämään tiskikoneen tai pesukoneen, sijaamaan vuoteen, laittamaan tavaroita paikalleen, pyyhkimään pölyjä, yms.)

On selvää, että meidän täytyy vuorotella rasitusta ja palautumista, mutta se ei ole sama asia kuin että yritämme väkisin ravistaa työasiat pois mielestämme kyetäksemme hallitsemaan vapaa-aikaamme. Jonkin torjuminen on hyvin paljon energiaa kuluttava prosessi.
 

Kuukauden inspiraatiolähde:

Amy Brann: Make Your Brain Work (2020)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi