RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 69 (25.11.2014)                            (tässä suomeksi)

GLÄDJE OCH LYCKA SOM DEFAULT

De flesta som har blivit framgångsrika har tittat på vad alla andra gör – och sen fort tagit sikte på något helt annat. Se bara på flugan som i sällskap av andra flugor förtvivlat försöker komma ut genom det stängda fönstret. En annan fluga råkar ta ut svängarna lite och hittar av en slump den öppna dörren i andra ändan av rummet.

Som människa har vi beredskap att medvetet ändra vårt tänkande och behöver inte göra samma misstag som den i flocken surrande stackars flugan. Detta är dock lättare sagt än gjort. Margaret Tatcher försökte på sin tid ändra på britternas tänkande genom att säga ”vi måste springa fortare för att ens hållas på stället”. I dag vet vi, att den sortens tänkande bara mattar ut oss. Det lönar sig inte att öka på farten, det väsentliga är vilken riktning vårt tänkande och våra handlingar tar.

Men hur tänka tankar vi inte tänkt förut? Finns månne möjligheter till nya tankar runt omkring oss hela tiden, bara vi lugnar ner oss och låter dammet lägga sig? Phillip McGraw skriver om hur vi har så fullt upp med att komma igenom vardagen, att vi inte ger oss tid att ta emot något nytt. Nyanser, färger och dofter försvinner och livet blir en enda stor rutin. Vi slutar leva och börjar existera i stället.

Ola Wallström pekar på vår allmänna försiktighet: hur vi tänker baklänges och tror, att vi måste ha allting klart innan vi startar. När vi i stället behöver starta för att få allting klart! Navigatorn i bilen har ofta varit en populär metafor. För att få någon vägledning måste vi skriva in ett exakt mål och sedan starta bilen. Är vårt mål något helt nytt för oss, vet vi inte med hjälp av omgivningarna, när vi närmar oss. De blir inte mer bekanta ju närmare vi kommer. På samma sätt kan vi inte alltid se våra framsteg, när vi påbörjar något nytt, men det betyder inte att vi inte kommit framåt. Ifall vårt nya mål skulle vara möjligt att konkret föreställa sig, är det inte ett nytt mål utan någon form av prognos.

Mike Dooley tar tag i både vår brådska och vår överdrivna försiktighet och menar, att de båda beror på att vi tänker galet. Vi tror, att vi behöver allt möjligt som hus och jobb och fungerande relationer och hela faderullan för att bli glada och lyckliga. I själva verket är det så, att glädjen och lyckan finns som default inom oss alltsedan födseln och det är bara att framkalla dessa känslor inom oss. Som bränsle härför kan vi använda t.ex. roliga minnen, dagdrömmar eller trevlig sysselsättning. Uppfyllda av positiva känslor ger vi oss lättare tid att träffa nya människor, göra nya saker och öppna oss för nya tankar. Någon frågade en gång Woody Allen efter hans bästa råd för framgång. Svaret kom omedelbart: ”Turn up!” Och det är väl så, att vi måste dyka upp här och var, också på nya ställen, för att utsätta oss för nya tankar.

Och minns: ifall du har orsak att vara glad och lycklig, är du illa ute! För denna orsak kan tas ifrån dig. Medan du utan speciell orsak kan fortsätta att vara glad och lycklig så länge du själv vill.

Månadens citat

Låt inte dina tidigare resultat kontrollera din framtid. - Bob Proctor

 Månadens boktips

Phillip C. McGraw: Angelägenheter (Self Matters) 2001
Mike Dooley: Skapa förändring (Manifesting Change) 2012
Ola Wallström: Aha… Det är enkelt (2011)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi