RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 61 (31.12.2013)                            (tässä suomeksi)

TACKSAMHET

Det vore kanske ingen dum idé att inleda år 2014 med att medvetandegöra oss om sådant, som vi kan vara tacksamma över. ’Count your blessings’, säger man på engelska, vilket uppmanar oss att förstå att ta vara på det goda livet ger. Det är antagligen mera sällan vi begriper att medvetet fästa vår uppmärksamhet på allt som fungerar. Sist och slutligen har ju de flesta av oss det oerhört bra.

Jag fick ett mail före julen av min kära svägerska, där en del av våra skäl att vara tacksamma räknades upp. Vad tycks om de här?

”Ifall du har mat i kylskåpet, kläder på kroppen, tak över huvudet och en plats att sova på, är du rikare än 75 % av jordens befolkning.”

”Ifall du har pengar på banken och växelpengar i din plånbok, hör du till den 8 %, som utgör jordens toppskikt, och ifall du får detta via din dator, hör du till den 1%, som har möjlighet därtill.”

”Ifall du vaknade i morse med mera hälsa än sjukdom, är du betydligt bättre lottad än de många, som inte ens kommer att överleva denna dag.”

”Ifall du aldrig har behövt uppleva skräck i ett fältslag, den fängslades ensamhet, tortyrens fasor eller plågats av svält, står du över 700 miljoner människor här i världen.”

”Ifall du kan delta i olika politiska, religiösa eller åsiktsbaserade sammankomster utan rädsla för trakasserier, arresteringar, tortyr eller död, avundas dig tre miljarder människor i denna värld.”

”Ifall du kan hålla huvudet högt och le, hör du inte till massan, utan du är helt unik för alla dem, som lever i tvivel och desperation.”

”Kan du läsa det här, är du lyckligt lottad på två sätt. 1) Någon tänkte på dig och tyckte du var värd att få läsa det, och 2) du hör inte till de två miljarder människor här i världen som inte kan läsa över huvudtaget.”

Du kan alltså börja år 2014 med att fylla listan med dina egna speciella ’orsak att vara tacksam’ –innehåll och regelbundet påminna dig om listans innehåll och låta listan bli ännu längre. Och så kan du bidra till att också de i din omgivning får bli medvetna om hur lyckligt lottade de är och hur otroligt bra de har det.

 Månadens citat:

"En positiv attityd gör inte att allt kommer att gå bra för dig, men den gör att du kan göra allting bättre än med en negativ attityd." –  Zig Ziglar

"Livets brokiga väv är densamma vare sig du nöter ut den skrattande eller gråtande."  – Japanskt ordspråk

Månadens boktips:

Richard Bandler & Owen Fitzpatrick: Conversations, Freedom is Everything & Love is All the Rest (2005).

Paul McKenna: I Can Make You Happy (2011).

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi