RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 58 (11.9.2013) (tässä suomeksi)


TRE STADIER FÖR UTVECKLING

I tidigare brev har betonats, att lyckan finns att hämta inom dig, det är inte lönt att gå söka den någonstans där utanför dig. För behovstillfredsställelse krävs däremot yttre faktorer. Det är viktigt att inte blanda ihop grundbehov och lycka. Du har till exempel ett behov av näring för att överleva och därför äter du. Du äter inte för att bli lycklig. Ett annat av dina grundbehov är ett meningsfullt liv. Det behovet tillfredsställer du med att få till stånd något betydande för din omgivning, i större eller mindre skala. Enlig Lyndon Duke lönar det sig att här noga observera följande regel: Gå in för att få till stånd sådant du klarar av, inte sådant som du hellre skulle vilja få till stånd, men av varierande skäl inte har möjlighet till. Med denna regel i minnet slipper du köra huvudet i väggen, känner dig nöjdare och får till stånd betydligt mera – utan att för den skull begränsa dig i onödan. Känsla av tillfredsställelse och ro i sinnet är nämligen inte slutet på vägen utan platsen, där resan börjar. Michael Neill låter en åtråvärd, metaforisk Ferrari representera ifrågavarande utvecklingsresa, som karakteriseras av tre olika etapper.

Etapp 1. Ett nytt sätt att köra. Vi klarar upp olika lösa ändor i livet och sorterar problemen så de blir hanterliga. En del kanske vi bara slänger bort, en del omdefinierar vi, en del löser vi på stående fot, en del lämnar vi åt andra (Någon Annans Problem) och en del spjälker vi upp i mindre delar och tar sedan itu med en liten del i gången.

Vi bemöter andra människor lite annorlunda. Vi klarar av att vara assertiva, dvs. vid behov säga ’nej, vänligt men bestämt, samtidigt som vi är mera medvetna om hur mycket vi har gemensamt med också dem vi inte kommer så bra överens med? Såsom att överleva, må bra och undvika sorg - utgående från vars och ens trosföreställningar och värderingar. Vi beaktar vidare, att vi kan vinna alla argumenten, men samtidigt förstöra en viktig relation.

Vi börjar bygga upp en grund, som stöder det vi drömmer om eller väldigt gärna vill ha. Inte för att bli lyckliga, utan för att tillfredsställa ett grundbehov. Som Aldous Huxley sa: lyckan är som kox, en biprodukt som utvecklas, när man försöker utvinna något helt annat.

Etapp 2. Köra med lånad Ferrari. Vi tycker, att allt löper överraskande bra. Problemen är under kontroll och vi kommer hyfsat överens med omgivningen. Vi får en känsla av att detta måste vara något tillfälligt, det kommer inte att vara särskilt länge. Det börjar kännas lite obekvämt och osäkert och småningom tycker vi att saker och ting inte längre fungerar lika bra som först. Här är risken stor att vi får lust att återvända till ’det gamla sättet att köra’. Det gav på många sätt mindre utdelning, men vi visste i stort sett vad som var att vänta. Vi kunde gräma oss fritt över att inte få till stånd det vi hellre ville och riskerade inte bli besvikna, då vi egentligen inte väntade oss särskilt mycket. Lyckas vi emellertid nu klara oss igenom denna etapp, denna obekvämlighetszon, så väntar oss den bästa etappen.

Etapp 3. Äga garaget. Nu inser vi, att Ferrarin inte var lånad, den är vår egen. Vi inser, att inget egentligen kan sluta fungera. För det har aldrig fungerat. Det är något vi har inom oss från första början, en livskraft. Det är en fråga om att vara lika mycket som en fråga om att göra. Så länge vi bara håller på och gör och mäter resultaten av det, blir livet en kamp. När vi har nära kontakt med livskraften inom oss, kan vi avslappnat använda oss av det som Carlson & Bailey i sin bok ’Slowing down to the speed of life’ kallar ’the free flowing mode’ och njuta av resan. Resan som innebär, att vi lever ett meningsfullt liv genom att koncentrerar oss på sånt vi har möjlighet att få till stånd.
 

Månadens citat:
För en som bara har en hammare i sin verktygslåda, kommer alla problem att se ut som spikar. 
Abraham Maslow

Månadens boktips:
Michael Neill: Supercoach (2009)
Richard Carlson & Joseph Bailey: Slowing Down to the Speed of Life (1998)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi