RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 58 (11.9.2013) (här på svenska)

KEHITYKSELLE KOLME VAIHETTA

Lyndon Duken mukaan tätä ohjetta kannattaa noudattaa tarkoin: Pyri saamaan aikaan sellaista mihin pystyt, ei sellaista mitä mieluimmin haluaisit, mutta mihin sinulla ei erinäisistä syistä ole mahdollisuutta. Tätä neuvoa noudattamalla vältyt ajamasta päin seinää, olet tyytyväisempi itseesi ja saat lopulta paljon enemmän aikaa – ilman että joudut sen vuoksi rajoittamaan itseäsi turhan päiten. Mielenrauha ja tyytyväisyyden tunne eivät nimittäin odota tien päässä, vaan siinä missä matka alkaa. Michael Neill antaa metaforisen, houkuttelevan Ferrarin edustaa tätä matkaa, joka koostuu kolmesta etapista:

Etappi 1. Uusi ajotapa. Solmimme yhteen elämämme irtonaiset langanpäät ja lajittelemme ongelmat niin, että niistä tulee hallittavia. Osan ehkä vain heitämme pois, osan määrittelemme uudestaan, osan ratkaisemme heti, osan jätämme muille (Jonkun Toisen Ongelma) ja osan pilkomme osasiin ja otamme ne sitten käsittelyyn pala palalta.

Kohtaamme muut ihmiset hieman toisin kuin aiemmin. Pystymme olemaan assertiivisia, toisin sanoen sanomaan tarvittaessa ei, ystävällisesti mutta päättäväisesti, samaan aikaan kun olemme entistä tietoisempia siitä, kuinka paljon yhteistä meillä on myös niiden kanssa, joiden kanssa emme tule niin kovin hyvin toimeen. Kuten pyrkimyksemme selviytyä, voida hyvin ja välttää surua, lähtien kunkin meidän omista uskomuksista ja arvoista ja ottaen huomioon, että voimme voittaa argumentoinnin, mutta samalla pilata tärkeän ihmissuhteen.

Alamme rakentaa perustaa, joka tukee unelmaamme tai sitä, minkä haluamme hyvin mielellämme saavuttaa. Ei tullaksemme onnellisiksi, vaan tyydyttääksemme perustarpeemme. Kuten Aldous Huxley sanoi: onni on kuin koksia, sivutuote, jota syntyy, kun yritämme saada aikaan jotakin ihan muuta.

Etappi 2. Ajaa lainaferrarilla. Kaikki tuntuu sujuvan yllättävän hyvin. Ongelmat ovat hallinnassa ja tulemme kelvollisesti toimeen ympäristön kanssa. Meille tulee kuitenkin tunne, että tämän täytyy olla jotakin tilapäistä, mikä ei tule kestämään kovin kauan. Alkaa tuntua vähän epämukavalta ja vähitellen tuntuu, että asiat eivät enää suju yhtä hyvin kuin aluksi. Tällöin on suuri vaara, että meille tulee halu palata ’vanhaan ajotapaan’. Se antoi meille monessa suhteessa vähemmän, mutta tiesimme suurin piirtein, mitä oli odotettavissa. Pystyimme vapaasti harmittelemaan, että emme saaneet aikaan sitä mitä olisimme halunneet, eikä ollut pelkoa pettymisestä, kun emme oikeastaan odottaneetkaan kovin paljoa. Jos kuitenkin onnistumme läpäisemään tämän vaiheen, epämukavuusalueen, niin edessämme on kaikkein paras etappi.

Etappi 3. Autotallin omistaminen. Nyt oivallamme, että Ferrari ei ollutkaan lainattu, vaan ikiomamme. Ymmärrämme, että mikään ei oikeastaan voi lakata toimimasta, koska mikään ei ole koskaan toiminutkaan. Se on jotakin, mikä on ollut sisässämme alun alkaen, elinvoima. On yhtä paljon kyse olemisesta kuin tekemisestä. Niin kauan kuin vain teemme ja mittaamme tulosta, elämä on taistelua. Kun meillä on läheinen yhteys sisäiseen elinvoimaamme, voimme rentoutuneina hyödyntää sitä, mistä Carlson & Bailey kirjassaan ’Slowing down to the speed of life’ käyttävät käsitettä ’the free flowing mode’, ja nauttia matkasta. Sillä matkalla elämme mielekästä elämää keskittymällä sellaiseen, mikä meidän on mahdollista saada aikaan.


Kuukauden sitaatti:
Sille, jolla on vain vasara työkalupakissaan, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.
    Abraham Maslow

Kuukauden kirjavihjeet:
Michael Neill: Supercoach (2009)
Richard Carlson & Joseph Bailey: Slowing Down to the Speed of Life (1998)
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi