RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 50 (10.12.2012) (tässä suomeksi)


SOMLIGA FÅR ALLTID VAD DE VILL HA

Coaching handlar om hur vi får ut så mycket som möjligt av livet, samtidigt som vi också ger andra omkring oss så mycket som möjligt. Richard (inte Simon) Templar delar på sitt kärnfulla sätt ut en del vinkar om saken. Många är i och för sig redan bekanta för oss, men bör antagligen, för att få effekt, upprepas flera gånger i lite olika tappning.

Först och främst, glöm bort allt som har med tur att göra! Ifall turen då och då väljer att vara på din sida är det ju fint, men absolut inget att räkna med. Med- och motgång hör livet till. Just som du lyckats övertala någon, att ge dig gratis utrymme för någon aktivitet, spricker vattenrören läck där eller det blir elavbrott. Du kan också vara på väg till ett möte du länge velat få till stånd och så glider bilen i diket eller du får blindtarmsinflammation eller något. Men låt inte bakslagen dra ner dig! Ta dem filosofiskt: ’(sh)it happens!’ Visst, det är ett eländenas elände, men du behöver inte skippa alla dina planer för det.

Minns att precisera vad du vill ha i sådana termer, att du vet när du fått det eller uppnått det. Ifall du vill att någon i din omgivning skall ge dig mera uppmärksamhet: räcker det med ett samtal en gång i månaden? eller veckan? eller hur skall den komma till synes? Och i fall du vill vara mera energisk: vad vill du få gjort? hur ofta? Eller är det fråga om en mera livskraftig känsla? var sitter den? hur ofta vill du känna den? räcker en dag i veckan? eller två? Gör samtidigt klart för dig varför du vill ha det du vill ha. På vilket sätt är ditt liv bättre då? Finns det andra sätt att få detta goda?

Gör också klart för dig hur mycket du vill ha detta något. I allmänhet måste du satsa något för att uppnå något. Vad är du beredd att offra? Tid? Pengar? Sällskap? Det är svårt att få precis allt, åtminstone på samma gång, så det gäller att välja. Vad kunde vara det första steget?

Vad du än vill ha, behöver du knappast jobba för det ensam. Varifrån kan du få hjälp? Någon på jobbet? Vänner? Proffs? Partner/Familj? Nätverk?

Ofta lönar det sig att bryta ner det du vill ha i delar. Vilken del är den viktigaste? Vilken del är det lättast att börja med? Vilken del är den tyngsta? Hur kan du få hjälp med den? Vad kunde göra ett visst beslut lättare? (En snubbe i Kanada ville ha ett hus och beslöt att idka byteshandel. Han började med en snitsig pappersklämma, som han bytte mot en penna, som han bytte mot ett dörrhandtag osv. Efter 14 byten hade han ett hus.)

Skriv ner det du vill ha och vad du behöver (göra) för att få det. Detta är viktigt, säger herr Templar. Och David Rock, coach i ledarskap, håller med. Vi har nämligen en tendens att glömma. Motivation och entusiasm går över inom en timme, ifall vi inte genast skrivit ner något konkret om saken. Men så fort du har något på papper eller platta, blir planen mera verklig. Nu börjar det. Handlingsplanen växer fram och det går inte att ignorera de besvärliga trösklarna, som vi gärna bortser ifrån och hoppas skall ordna upp sig av sig själva. I själva verket är det just på dem som du, mot alla inre instinkter, skall koncentrera dig mest på. Och så behöver du en deadline. När skall en viss etapp vara uppnådd?

Det är så här somliga alltid får vad de vill ha. Det har inget med tur att göra, utan med detaljerad planering. Och med att lämna bort en massa urskuldande förklaringar (just nu är det så stressigt, julen närmar sig, det är så mörkt, omgivningen sätter käppar i hjulet, osv. osv). Skippa dessa! Antingen vill du ha något eller också inte. Skulle det vara lätt att uppnå, hade du redan fått det!

--------------------------------------------------------------------------------------

Månadens citat:--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

Månadens boktips:

Richard Templar: How To Get What You Want (2011).

David Rock: Quiet Leadership: Help People Think Better - Don’t Tell
Them What To Do (2006).

--------------------------------------------------------------------------------------
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi