RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 50 (10.12.2012) (här på svenska)

JOTKUT SAAVAT AINA HALUAMANSA

Coachingissa on kyse siitä, miten saamme elämästä irti mahdollisimman paljon, samalla kun annamme myöskin muille ympärillämme niin paljon kuin mahdollista. Richard (ei Simon) Templar jakaa ytimekkäällä tavallaan joukon vihjeitä asiasta. Monet ovat toki jo ennestään tuttuja, mutta niitä täytyy varmaan, jotta ne tehoaisivat, toistaa useaan kertaan hieman eri pullotuksessa.

Ensiksikin, unohda kaikki, millä on mitään tekemistä onnen kanssa! Jos onni sitten valitsee silloin tällöin sinun puolellasi olemisen, se on hienoa, mutta sen varaan ei tule ehdottomasti laskea. Onnistumisten ja vastoinkäymisten vuorottelu kuuluu elämään. Juuri kun joku on tarjonnut sinulle ilmaista tilaa jotakin tilaisuuttasi varten, vesiputki halkeaa tai tulee sähkökatkos. Tai voit olla menossa pitkään valmistelemaasi tapaamiseen ja niin autosi liukuu ojaan tai umpisuolesi tulehtuu tai jotakin muuta. Mutta älä anna vastoinkäymisten lannistaa sinua! Ota ne filosofisesti: ’(sh)it happens!’ Kyllä vain, onhan se kurjuuksien kurjuus, mutta sinun ei kannata sen takia hylätä kaikkia suunnitelmiasi.

Muista täsmentää mitä haluat sellaisin termein, että tiedät kun olet saavuttanut tai saanut haluamasi. Jos haluat, että joku läheisistäsi osoittaa sinulle enemmän huomiota, riittäkö keskustelu kerran kuukaudessa? Tai kerran viikossa? Tai miten saat haluamasi selvästi näkyviin? Ja jos haluat alkaa energisemmäksi: Mitä haluat saada tehdyksi? Miten usein? Tai jos kyse on elinvoimaisemmasta tunteesta: Missä se sijaitsee? Miten usein haluat tuntea sen? Riittääkö yhtenä päivänä viikossa? Tai kahtena? Tee samalla itsellesi selväksi miksi haluat minkä haluat. Millä tavoin elämä on silloin parempaa? Onko muita tapoja saavuttaa tämä hyvä?

Tee myös selväksi itsellesi kuinka kovasti haluat tätä jotakin. Yleensä sinun täytyy panostaa jotakin saavuttaaksesi jotakin. Mitä olet valmis uhraamaan? Aikaa? Rahaa? Seuraa? On mahdotonta saada kaikkea, varsinkaan yhdellä kertaa, joten joudut valitsemaan. Mikä olisi ensimmäinen askel?

Mitä haluatkin, sinun tuskin täytyy tehdä työtä sen puolesta ihan yksin. Mistä saat apua? Joku työpaikallasi? Ystävät? Ammattilaiset? Puoliso/Perhe? Verkostosi?

Usein kannatta paloitella haluamasi osiksi. Mikä osa on tärkein? Mistä on helpointa aloittaa? Mikä osa on raskain? Miten saat apua siihen? Miten päätöksentekoa voisi helpottaa? (Yksi heppu Kanadassa halusi talon ja päätti harjoittaa vaihtokauppaa. Hän aloitti klemmarista, jonka hän vaihtoi kynään, jonka hän vaihtoi ovenkahvaan jne. 14 vaihtokaupan jälkeen hän omisti talon.)

Kirjoita muistiin sen mitä haluat ja sen, mitä sinun täytyy tehdä saavuttaaksesi haluamasi. Herra Templarin mukaan se on tärkeää. Ja johtoportaita koutsaava David Rock on samaa mieltä. Meillä on nimittäin taipumus unohtaa. Motivaatio ja into haihtuu tunnissa, jos emme heti laita ylös jotakin konkreettista asiasta. Mutta heti, kun sinulla on asiasta jotakin paperilla, tai tabletilla, suunnitelmasta tulee konkreettinen. Nyt se alkaa. Toimintasuunnitelma kasvaa esiin emmekä voi jättää väliin noita hankalia kynnyksiä, jotka mieluiten jätämme muuten ilman huomiota ja toivomme että ne poistuisivat itsestään. Se onkin itse asiassa juuri ne, mihin sinun vasten kaikkia vaistojasi pitää kaikkein eniten keskittyä. Ja sitten tarvitset vielä deadlinen. Milloin jonkin vaiheen pitäisi olla saavutettuna?

Juuri näin jotkut aina saavat haluamansa. Sillä ei ole mitään tekemistä onnen kanssa, vaan yksityiskohtaisen suunnittelun. Ja jättämällä pois ison joukon tekosyitä (nyt juuri on niin kiireistä aikaa, joulu lähestyy, on niin pimeää, toiset asettavat kapuloita rattaisiin, jne. jne.). Luovu niistä! Joko haluat jotakin tai et. Jos se olisi helppoa, sinulla olisi jo se.

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

 

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Richard Templar: How To Get What You Want (2011).

David Rock: Quiet Leadership: Help People Think Better - Don’t Tell Them What To Do (2006).

-------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi