RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 5 (tässä suomeksi)

GÖR DITT BÄSTA OCH LÅT LIVET SKÖTA RESTEN -  samt se till att du har roligt medan du kör!

Någonstans ifrån har vi fått uppfattningen, att först när livet är i någorlunda ordning så kan vi må bra, alltså ’livet i ordning --> må bra’. I själva verket är det alldeles tvärtom, eller ’må bra --> livet i ordning’. När vi mår bra ordnar sig saker och ting i allmänhet. Vi orkar med jobbet, vi tar motgångar med en klackspark, vi har överseende med krångliga personer osv.

Vi har alltså allt skäl att må så bra som möjligt, egentligen är det vår skyldighet mot oss själva och omvärlden. Genom att regelbundet ställa dig samt besvara frågor som
-
          vad tycker du är roligt?
-
          vad är du mest motiverad att göra?
-
          hur trivs du bäst med livet?
har du större möjligheter att verkställa ditt välmående.

Detta betyder inte, att du själviskt skall strunta i andra. Varaktig lycka kommer av att ge, inte av att få, säger bl.a. Robin Sharma i ”Finn din livsuppgift med munken som sålde sin Ferrari”. Givandets glädje är säkert bekant för alla. Inget hindrar dig dock från att ge på ett sådant sätt som känns roligt eller bra också för dig.

Det du ger, liksom dina uppoffringar och ansträngningar, leder nämligen inte alltid till önskade resultat. Mottagaren uppskattar inte din gåva eller handling, dina barn sätter inte värde på dina offer, kunden tackar dig inte för dina tjänster, ditt arbete ger inte avsedd utdelning (pärlor för svin?), dina studier lyckas inte som du förväntat dig … Fortsätt listan. Och inget blir ju bättre av att du grämer dig över bortkastad möda. Försäkra dig alltså om att du tycker om att göra det du gör, att du har trevligt samtidigt. Då är det alltid någon nytta eller glädje med det du gör, oberoende av slutresultatet.

Överväg alltså hurudana gåvor och handlingar det verkligen är någon idé med, skippa pliktgåvorna och –handlingarna. Gör sådant med dina barn, som du själv också finner glädje i att göra. Medvetandegör dig om vad god kundbetjäning betyder för dig, t.ex. känslan av att vara professionell. Koncentrera dig på de goda sidorna med ett tjatigt jobb, t.ex. kaffepauserna, tills det ljusnar. Se till att studierna ger dig också annan tillfredsställelse än vitsord och ’lärarens’ erkännande.  

”Gör ditt bästa och låt livet sköta resten” är antagligen en god regel. Genom att du, samtidigt som du gör ditt bästa, också ser till att du har roligt, blir du inte särskilt besviken över brist på utdelning. Du accepterar att dina planer och målsättningar inte alltid löper som du förväntar dig. Dessutom får du kanske något mycket bättre. Som munken som sålde sin Ferrari säger: ”När universum skickar en skatt till dig, kommer den ofta i en oväntad förpackning.”

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens boktips:
Robin Sharma: Finn din livsuppgift med munken som sålde sin Ferrari (2008) (Discover Your Destiny With The Monk Who Sold His Ferrari, 2007)

Brendon Burchard: En gyllene biljett till livet (2008) (Life’s Golden Ticket, 2007)

Sirkka Santapukki: Minuusvoima – Vapaus valita (2006) www.voimapaikka.com
------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:

Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste du vara i rörelse. (Albert Einstein)
Om allt tycks vara under kontroll, har du inte tillräckligt bra fart. (Mari Andretti)
------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi