RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 43 (13.3.2012) (tässä suomeksi)


STRESSTÅLIGHET – VAD ÄR DET?

Man skall förbättra sin stresstålighet, sägs det. Men är det faktiskt bra att göra det? Att bli stresståligare betyder ju att vi förmår ta emot alltmera stress och bli okänsliga för kroppens signaler om att organismen går på högvarv. Vi förblir suveränt stresståliga ända tills något i organismen kollapsar.

Här är väl närmast fråga om ordval, men följderna av ovannämnda tolkningssätt kan bli katastrofala. Med ordet stresstålighet avses nog egentligen, att man inte upplever en situation eller sitt jobb som stressande över huvud taget. En vink om hur det går till ger Richard Carlson och Joseph Bailey i sin bok ’Slowing down to the speed of life’ om hur man, genom att sakta ner till livets hastighet, kan ta det lugnt och samtidigt hinna med lika mycket. Faktiskt kan man uträtta mera, påstår de, eftersom det i en lugnare takt inte blir så mycket att rätta till som när man stressar iväg.

Livet är till för att levas och inte bara till att korta av ’to do’ –listor (även om de i sig är mycket användbara och hjälper till att hålla koll på vardagen). Konsten att leva livet och samtidigt få jobben gjorda ligger i två olika sätt att tänka och erfara: det processande, analytiska sättet och det fritt flytande sättet (the processing mode - the free-flowing mode).

Det processande sättet påminner om en dator, som analyserar information. All tillgänglig information samlas och bearbetas fram till planer och lösningar. Med hjälp av det kan vi logiskt lära oss allt möjligt, som baserar sig på kända variabler såsom språk och matematik, samt till exempel värdera hur lång tid det tar för oss att komma till flygfältet en viss tid på dygnet. Denna intellektuella form av tänkande får vi lära oss redan som barn, i skolan och vid utformandet av värderingar, attityder, förväntningar, sympatier och antipatier mm. Dessvärre fungerar detta sätt att tänka inte i situationer, som vi inte har så mycket kännedom om, med andra ord i förändringslägen, något som är i högsta grad betecknande för dagens arbetsliv med krav på att utföra allt mera vidsträckta jobb på allt kortare tid med allt mindre personal. Här börjar vi lätt processa arbetsuppgifterna av och an, fram och tillbaka, utan att hitta någon lösning och vi blir alltmer stressade och griniga och trötta. Nya lösningar hittar man inte, som Newton sa, med samma form av tänkande. Vi behöver alltså en annan form:

Det fritt flödande sättet att tänka, som mera påminner om en flod än en dator. På denna våglängd kopplar vi bort det krampaktiga försöket att få bitarna att passa ihop och öppnar oss för stundens information och för vår inre kreativitet. Avsikten med denna tankevåglängd är vi skall kunna må bra genom att leva i stunden och handla på intuition i situationer, som vi saknar närmare information om. När vi handlar på intuition, använder vi mängder av lagrat kunnande, som vi inte direkt tillgång till via det analytiska tänkandet. I det fritt flödande tänkandet krävs ingen egentlig ansträngning, utan mera ett visst mod att kasta loss och vara närvarande, att spontant avgöra vad som krävs i en viss situation. På denna våglängd kommer idéer och lösningar som från det blå.

Nyckeln till ett liv utan stress består alltså i att kunna avgöra, om ditt sätt att tänka betjänar ditt syfte och att kunna byta, när det inte gör det. Navigeringen mellan dessa båda tankevåglängder kan jämföras med en båtresa. För att få ut det mesta av färden, kan man först göra upp en kurs, som går att reglera med vinden och andra omständigheter, och – i stället för att kämpa mot varje våg - tar man det sedan lugnt och har roligt under resan. Eftersom det fritt flödande tänkandet är relativt främmande för oss, behöver vi öva upp oss i det. Här nere ges några vinkar.

1) Dyk inte ner i dina tankar – observera dem bara utan att gå in på deras innehåll. Råkar du ha en down-period, skall du inte ge den näring med analytiskt tänkande, för då börjar allt se riktigt svart ut. Se till att du först får dig själv på bättre humör (t.ex. med spänning och skratt), innan du börjar fundera på livet och jobbet och olika lösningar.

2) Sluta försöka kontrollera det okontrollerbara. Det finns alltid mera som borde göras än vad det finns tid till det. Och människor visar sig ofta vara lite väl mänskliga… Vår inre balans får inte vara beroende av att omgivningen är perfekt. Vi mår bättre om vi flyttar siktet från ’sätt att ändra’ till ’sätt att bemöta’.

3) Gör en sak i taget och koncentrera dig ’fritt flödande’ uteslutande på den. I fall du samtidigt ’analytiskt’ tänker på andra uppgifter, jobbar du mindre koncentrerat, långsammare och med större risk för misstag, som sedan skall korrigeras. Snabbaste sättet att skala potatisar till en stor skara överraskningsgäster är, som Keijo Tahkokallio sagt, att skala en potatis i gången.

4) Förlora dig inte i detaljer! Så snart du börjar känna dig stressad, frustrerad eller på dåligt humör, är det ett tecken på att du gått vilse i detaljer. Ta dig då tillbaka till helheten och ’the big picture’ och rid på vågorna. Att leva i stunden hjälper oss att sakta ner till livets hastighet och ta saker och ting med ro.

--------------------------------------------------------------------------------------

Månadens citat:

”För att hitta ett föremål på bottnen av en sjö, måste man vänta tills grumlet har lagt sig”. -Talesätt

--------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------

Månadens boktips:

Richard Carlson & Joseph Bailey: Slowing down to the speed of life.

Eckhart Tolle: The power of now. (Finns också i översättning)

--------------------------------------------------------------------------------------
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi