RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 43 (13.3.2012) (här på svenska)

STRESSISIETOKYKY  – MITÄHÄN SE ON?

Stressinsietokykyä pitää parantaa, sanotaan. Mutta onko todella hyvä tehdä niin? Sehän tarkoittaa, että kykenemme kestämään yhä enemmän stressiä emmekä enää huomaa kehomme ilmoituksia siitä, että käymme ylikierroksilla. Kestämme stressiä suvereenisti, kunnes jokin kehossamme romahtaa.

Tässä on kyse lähinnä sananvalinnasta, mutta yllä olevan tulkintatavan seuraamukset voivat olla katastrofaalisia. Stressinsiedolla tarkoitetaan kai oikeastaan sitä, että ei koe tilannetta tai työtään ylipäänsä lainkaan stressaavaksi. Richard Carlson ja Joseph Bailey kertovat kirjassaan ‘Slowing down to the speed of life’, miten hidastamalla elämän nopeudelle voi ottaa rauhallisesti ja samalla kuitenkin ehtiä yhtä paljon. He väittävät, että voimme jopa saada aikaan enemmän, koska toimimalla ’elämän vauhdilla’ ei synny yhtä paljon korjattavaa kuin stressaamalla.

Elämä on elämistä varten eikä vain ’to do’ -listojen lyhentämistä, (vaikka ne ovatkin sinänsä hyödyllisiä ja auttavat pitämään arkea kasassa). Taito elää elämää ja saada samalla työt tehtyä sisältyy kahteen erilaiseen tapaan ajatella ja kokea: prosessoivaan, analyyttiseen tapaan ja vapaasti virtaavaan tapaan (the processing mode – the free flowing mode).

Prosessoiva tapa muistuttaa tietokonetta, joka analysoi informaatiota. Kaikki käytettävissä oleva tieto kerätään ja muokataan suunnitelmiksi ja ratkaisuiksi. Sen avulla voimme loogisella tavalla oppia kaikkea mahdollista tunnettuihin muuttujiin perustuvaa kuten esimerkiksi kieliä ja matematiikkaa, sekä vaikkapa arvioida kauanko matka lentokentälle kestää tiettyyn vuorokauden aikaan. Tämän älyllisen ajattelutavan opimme jo lapsena, koulussa ja muotoillessamme omia arvojamme, asenteitamme, odotuksiamme, mieltymyksiämme ja antipatioitamme. Valitettavasti vain tällainen tapa ajatella ei toimi tilanteissa, joista meillä ei ole kovin paljoa tietoa, toisin sanoen muutostilanteissa. Juuri tämä on mitä suurimmassa määrin tyypillistä tämän päivän työelämässä, jossa vaaditaan yhä laajempien työtehtävien suorittamista yhä lyhyemmässä ajassa ja yhä pienemmällä henkilökunnalla. Alamme pyörittää työtehtäviä edes takaisin ilman että löydämme mitään ratkaisua ja stressaannumme, ärrymme ja väsymme yhä enemmän. Uusia ratkaisuja ei löydy vanhalla ajattelulla, kuten jo Newton sanoi. Tarvitsemme siis uuden tavan:

Vapaasti virtaavan tavan ajatella, joka muistuttaa enemmän virtaa kuin tietokonetta. Tällä aaltopituudella kytkemme pois päältä väkinäisen yrityksen saada palaset sopimaan paikalleen ja avaudumme hetken informaatiolle ja sisäiselle luovuudellemme. Tällä ajattelemisen aaltopituudella on tarkoitus voida hyvin elämällä hetkessä ja toimimalla intuitiolla tilanteissa, joissa meiltä puuttuu riittävä tieto. Toimiessamme intuition varassa käytämme ison määrän varastoitua osaamistamme, joka ei ole käytettävissämme analyyttisen ajattelun kautta. Vapaasti virtaava ajattelu ei vaadi mitään varsinaista ponnistelua vaan enemmänkin tiettyä rohkeutta heittäytyä ja olla läsnä, arvioida spontaanisti, mitä tilanne vaati. Tällä aallonpituudella ideat ja ratkaisut tulevat kuin tyhjästä.

Avain stressittömään elämään on siis siinä, että pystyt arvioimaan milloin kannattaa ajatella analyyttisesi ja milloin vapaasti virtaavasti, ja että kykenet sujuvasti vaihtamaan tapaa tilanteen mukaan. Navigointi näiden kahden ajatteluaaltopituuden välillä muistuttaa venematkaa. Jotta matkasta saisi mahdollisimman paljon irti, voi ensin suunnitella reitin, jota sitten voi muutella tuulen ja olosuhteiden mukaan, ja – sen sijaan että taistelee jokaista aaltoa vastaan – ottaa sitten rauhallisesti ja pitää hauskaa matkan ajan. Koska vapaasti virtaava ajatus on meille melko vierasta, siihen täytyy harjaantua. Alla annetaan vähän vinkkejä.

1) Älä sukella ajatuksiisi – havaitse ne vain, menemättä niiden sisältöön. Jos sinulla sattuu olemaan alakuloinen kausi, älä anna sille ravintoa ajattelemalla analyyttisesti, koska silloin kaikki alkaa näyttää todella ankealta. Pidä huoli, että saat ensin itsesi paremmalle tuulelle (esim. jännityksen tai naurun avulla), ennen kuin alat miettiä elämää ja työtä ja erilaisia ratkaisuja.

2) Älä yritä hallita hallitsematonta. On aina enemmän tekemistä kuin aikaa sille. Ja ihmiset osoittautuvat usein vähän liiankin inhimillisiksi… Sisäinen tasapainoamme ei saa olla riippuvainen täydellisestä ympäristöstä. Voimme paremmin, jos pyrimme löytämään kohtaamisen keinoja muuttamisen keinojen sijaan.

3) Tee asia kerrallaan ja keskity ’vapaasti virtaavasti’ yksinomaan siihen. Jos ajattelet samaan aikaan ’analyyttisesti’ muita tehtäviä, toimit vähemmän keskittyneesti, hitaammin ja alttiimpana virheille, jotka sitten täytyy korjata. Nopein tapa kuoria perunat isolle joukolle yllätysvieraita on, kuten Keijo Tahkokallio on sanonut, tehdä se peruna kerrallaan.

4) Älä huku yksityiskohtiin! Heti kun alat tuntea itsesi stressaantuneeksi, turhautuneeksi tai huonotuuliseksi, on se merkki siitä, että olet eksynyt yksityiskohtiin. Palaa silloin kokonaisuuteen ’the big picture’ ja ratsasta aalloilla. Hetkessä eläminen auttaa meitä hidastamaan elämän nopeudelle ja ottamaan asiat rauhallisesti.

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

”Löytääkseen esineen järven pohjasta täytyy odottaa, kunnes sameus on häipynyt.” - Sananparsi
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

 Richard Carlson & Joseph Bailey: Slowing down to the speed of life.

Eckhart Tolle: The power of now. (Löytyy myös käännettynä)

-------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi