RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 38 (9.10.2011) (tässä suomeksi)

SÄTT ATT HANDSKAS MED OTREVLIGA KÄNSLOR

På mina kurser frågas det ofta efter olika sätt att handskas med ovälkomna känslor. Det kan vara fråga om ett gammalt minne, som väcker obehagliga känslor till liv. Eller en person man inte kan undvika som får en att känna sig trängd. Ofta är det känslan av oro över hur något skall gå eller att något hänt. Ibland är det fråga om ett sårande omdöme och ibland ren och skär ilska över en oförrätt. För att nu nämna några exempel. Olustkänslan har många källor. Hur bli herre över dessa känslor?

Vi vet alla, att förnuftet inte räcker till här. Hur förnuftet än säger ’Det där är väl inget att bry sig om’ eller ’Det där kan du ändå inte göra något åt’ eller ’Sluta oroa dig, det hjälper ändå inte’, så sitter känslan där som en eländig kardborre i alla fall. Vi måste alltså i stället vilseleda känslan. Vi kan låta förnuftet avgöra, om känslan visar på sådant, som faktiskt bör tas itu med – och i så fall genast skrida till verket. Om förnuftet däremot säger, att känslan inte behövs – åtminstone inte just nu, kan vi pröva någon eller några av nedanstående metoder. Småningom kanske budskapet går fram till den del av oss, som är ansvarig för den trista känslan.

Fundera ut vinsten. Hur kan detta hjälpa dig i andra sammanhang. Får du några nya idéer?

Byt tankekanal, som du byter kanal på TV. Tänk på vad du ska sätta på dig i morgon, vilket lag som vinner nästa liga-match, vad du tänker reparera / förnya / anskaffa här näst, hur du ska planera en fest eller vad som helst bara det är konkret och intresserar dig.

Titta på en skräckfilm (som rör om ordentligt på hjärnkontoret) och sedan på något roligt, så du får skratta.

Gör en bild eller snabbtavla av känslosituationen och pröva fram vilken typ av tavla som bäst neutraliserar din känsla: En Picasso? En tavla dränkt i blå, gul, grön eller någon annan färg? En Carl Larsson? En med blommor och natur? En med vågor och hav? Osv.

Ändra på din inre röst eller stämmorna du hör. Hurudana stämmor känns mildrande? Viskningar? Varma röster? Snabbt prat? Lååångsamt prat? Falsett? Bas? Kvitter?

Skaffa dig en mental tillflyktsort, dit du kan dra dig tillbaka. Det kan vara en grotta, en ö, ett träd, ett främmande land, en skog, en tavla, ett rum i ett hus (båda fiktiva), en vind, en koja en båt osv.

Rör på dig. I naturen eller på någon sal eller vad som helst.

Lyssna på musik, som neutraliserar känslan. Glad musik? Hard Rock? Wagner?

Gör en avslappningsövning. När musklerna slappnar av, påverkas också inresekretionen och hormonbalansen förändras, vilket avspeglas direkt på känslotillståndet.

Minns allt roligt du haft. Tänk på roliga tillfällen och komiska situationer. Läs gamla roliga anteckningar, dagböcker, fotoalbum. Ha alltid en lista med livets och vardagens guldkanter till hands.

Korsa armarna så att händerna vilar på axlarna. Dra bort den undre armen och sätt den på axel så den i sin tur blir ovanpå. Upprepa detta. Dra igen bort den undre armen och för den tillbaka till axeln så den blir ovanpå. Upprepa några gånger och känn hur allt lugnar sig.

Till slut vill jag påminna om Månadens Rita 12 och detta brevs två berättelser om hur ’även det här går över’ samt att ’allt egentligen bara är en produkt av din egen fantasi’.

 ------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:

”Ängslan och oro är att missbruka gåvan av föreställningsförmåga, som vår Herre gett oss.”                                                                                                                          Corrine Lajeunesse
------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------

Månadens boktips:

Torey Haydens härliga böcker om lite annorlunda barn.
------------------------------------------------------------------------------------------
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi