RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 38 (9.10.2011) (här på svenska)

MITEN KÄSITELLÄ EPÄMIELLYTTÄVIÄ TUNTEITA

Kursseillani kysytään usein, miten epämieluisiin tunteisiin pitäisi oikein suhtautua. Kyse voi olla vanhasta muistosta, joka herättää eloon epämiellyttäviä tuntoja. Tai jonkin ahdistavan ihmisen kohtaamisesta. Usein on kyse huolestumisesta siitä, miten asiat sujuvat tai että jotakin pahaa on tapahtunut. Joskus on kyse loukkaavasta arviosta, jonka kohteeksi olet joutunut, ja joskus puhtaasta kiukusta koettuun epäoikeudenmukaisuuteen. Näille tunteille löytyy monta lähdettä. Miten saada ne aisoihin?

Tiedämme, että pelkkä järki ei tällöin riitä. Vaikka järki kuinka sanoo, että Siitä ei kannata välittää, tai Sille et voi kuitenkaan mitään, tai Älä ole huolestunut, se ei auta, sillä tunne on tarttunut mukaan kuin viheliäinen takiainen. Meidän täytyy siksi yrittää harhauttaa tunnetta. Voimme antaa järjen ratkaista, kertooko tunne jostakin sellaisesta, mikä täytyisi todellakin ottaa vakavasti – ja siinä tapauksessa ryhtyä heti toimenpiteisiin. Jos järki sen sijaan sanoo, että tunnetta ei tarvita – ei ainakaan juuri nyt – voimme kokeilla alla olevia menetelmiä tunteesta vapautumiseen. Vähitellen ehkä viesti menee perille siihen osaan meistä, joka on vastuussa ikävästä tunteesta.

Vaihda kanavaa, samalla tavoin kuin TV:ssä. Ajattele, mitä laitat päällesi huomenna, kumpi joukkue voittaa seuraavan liigamatsin, mitä aiot korjata / uusia / hankkia seuraavaksi, millaisen juhlan aiot suunnitella, tai mitä tahansa, kunhan se on kokreettista ja kiinnostaa sinua

Katso kauhufilmiä (joka sekoittaa kunnolla aivojasi) ja heti perään jotakin hauskaa, niin että saat nauraa.

Tee tunnetilasta kuva tai pikataulu. Kokeile, millainen taulu neutraloi parhaiten tunteesi. Picasso? Sininen, keltainen vai jonkin muun värinen taulu? Carl-Larsson? Kukkia ja luontoa? Merta ja aaltoja? Jne.

Muuta sisäistä ääntäsi tai kuulemiasi sointuja. Millaiset äänet huojentavat? Kuiskaukset? Lämpimät äänet? Nopea vai hidas puhe? Falsetti vai basso? Liverrys?

Hanki itsellesi henkinen turvasatama, jonne voit vetäytyä. Se voi olla luola, saari, puu, vieras maa, taulu, huone jossakin talossa (molemmat fiktiivisiä), vintti, maja, vene tms.

Liiku.  Luonnossa, salilla tai missä tahansa.

Kuuntele musiikkia, joka neutraloi tunteen. Iloinen musiikki? Raskas rokki? Wagner?

Tee rentoutusharjoitus. Kun lihakset rentoutuvat, myös sisäeritys ja hormoonitasapaino muuttuu, mikä vaikuttaa suoraan tunnetilaan.

Muistele kaikkea hauskaa, mitä sinulla on ollut. Ajattele hauskoja tai koomisia tilanteita. Lue vanhoja hauskoja muistiinpanojasi, päiväkirjoja, valokuva-albumeitasi. Pidä aina käsillä luetteloa elämän ja arjen kultareunuksista.

Risti käsivartesi niin, että kädet lepäävät olkapäillä. Vedä alempi käsivarsi ulos ja aseta se vuorostaan päällimmäiseksi. Toista tätä useaan kertaan ja tunne, miten kaikki rauhoittuu.

Lopuksi haluan muistuttaa Kuukauden Ritasta 12 ja tämän kirjeen kahdesta kertomuksesta siitä, miten ’tämäkin menee ohi’ ja että ’kaikki vain on oman mielikuvituksesi tuotetta’.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

”Pelko ja huoli ovat Herramme antaman mielikuvituksen lahjan väärinkäyttöä.”

                                                                                                 Corrine Lajeunesse
----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihje:

Torey Haydenin ihanat kirjat hieman erilaisista lapsista.
----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi