RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 32 (1.2.2011) (tässä suomeksi)

HUR VÄLJER DU DINA VÄNNER?

De flesta av oss har vuxit upp i en omgivning, som betonar vikten av en vänkrets. I bästa fall hittar vi vänner, med vilka vi kan växa och utvecklas parallellt, vänner vi kan respektera och som också får oss att respektera oss själva. Alla behöver vi pålitliga vänner, som vi trivs med och som vågar visa uppskattning och glädje, när det går bra för oss. Dessvärre hamnar vi ibland ut för sådana, som är missunnsamma och gör allt för att klämma ner oss – i bästa välmening förstås: nog vill vi väl ha lite ärlig feedback…?

Det finns också så kallade energitjuvar, som lyckas suga upp vår energi, utan att vi egentligen märker det. De kan ibland verka hur trevliga som helst och ge intryck av både engagemang och uppriktighet. Det är först när de gått, som vi märker hur trötta vi blev.

Dessa personer, som antingen plattar till oss eller stjäl vår energi, är inte nödvändigtvis elaka eller själviska. De följer bara det mönster, som de från barnsben lärt sig att funkar för dem. Det faktum, att de kanske inte är så populära idag, skyller de lätt på andra, för det är oerhört svårt att som vuxen se de här mönstren, som vuxit fram småningom under barndomen. Hur som helst, även om de bara är offer för sina egna omedvetna beteendemönster, har de ingen rätt att påverka sin omgivning negativt. Och vi i omgivningen har ingen skyldighet, att stå ut med dem och försöka vara dem till lags. Ändå hamnar vi lätt i situationer, där vi tror på det de säger – om oss eller andra – och där vi ställer upp för dem, för att de lyckas övertyga oss om att det är vår plikt eller eller annars bara hör till att göra det.

Det här betyder inte, att vi bara skall omge oss med glada och problemfria personer. Inte alls! En person med problem kan likaväl som någon mindre drabbad få oss att känna oss väl till mods och tycka om ossa själva. Och det är antagligen det som det handlar om med vänner och arbetskamrater. Att båda parter kan känna sig accepterade och uppskattade, även i sämre stunder. Att man inte behöver känna sig dum och otillräcklig, när man missat på målet eller gjort bort sig. Och det är skäl att minnas, att ju mer till freds vi är med oss själva, desto positivare bemöter vi vår omgivning.

Här är en kort checkinglist, som kan hjälpa oss rensa bort osunda relationer ur vårt liv, eller hantera dem med distans, där de inte går att avlägsna. Ibland kan det ju vara fråga om ett arbetsteam eller en undervisningsgrupp. Genom att befria oss från den olust en betungande relation förorsakar oss kan vi  frigöra kraft och energi till sånt vi upplever som bra och viktigt.

Ta alltså fram en viss situation och fråga dig:

 • Kan jag prata öppet och ärligt om vad jag känner och tycker?
 • Kan jag vid behov visa och beskriva mina känslor?
 • Känner jag otillräcklighet och/eller skuldkänslor?
 • Upplever jag, att jag blir unyttjad?
 • För den här relationen/situationen mig framåt i vardagen och livet?
 • Är den här relationen/situationen verkligen nödvändig?

  ------------------------------------------------------------------------------------------Månadens boktips:

  Dale Carnegie: Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning.

  ------------------------------------------------------------------------------------------
  Månadens citat:

  ”Säg mig vem du umgås med och jag skall säga dig vem du är.” (Gammalt ordspråk)

  ”Du har aldrig fått en annan människa att må bra i onödan.” (Anders Haglund)
  -----------------------------------------------------------------------------------------
   

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi