RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 24 (18.4.2010) (tässä suomeksi)

NATURENS OCH GRÖNSKANS BETYDELSE

Efter vinterns vilsamma, renande vithet övergår naturen småningom till allsköns färgkombinationer. Det är nu som vinterdepressionen byts ut mot vårtrötthet, sägs det. Men måste vi nu vara vårtrötta? Knappast mera än vinterdeprimerade heller. Det är bara att öppna sinnena för det som bjuds och ge det en livskraftig innebörd.

Det finns en massa exempel på hur naturen påverkar vårt tänkande och beteende. Något så enkelt som lite krukväxter kan uppenberligen göra världen till en bättre plats. Sjukhuspatienter tillfrisknar snabbare, om de kan se träd utanför fönstret, Fångar, som från sina celler kan blicka ut över landskap och skogar, klagar mindre över medicinska problem än andra.

 Lite grönska tycks för övrigt också förebygga kriminella gärningar. Enligt ett forskningsarbete utfört av F.E.Kuo och W.C. Sullivan i Chicago 2001 halverades både egndomsbrott och våldsbrott i områden, som fick träd, buskar och annan växtlighet, medan brottsnivån hölls konstant i betongmiljöer.  

I Texas upptäckte R.S. Ulrich, att arbetstagarnas kreativa idéer och problemlösningar ökade med 15 %, när de fick krukväxter och blommor till arbetsrummet, och i en japansk undersökning utförd av Shibata och Suzuki förbättrades kontorspersonalens kreativitet med hjälp av en enda krukväxt placerad framför var och en av dem.

Hur kan en liten gnutta natur ha sådan effekt? Evolutionspsykologer föreslår som en förklaring till fenomenet, att friska träd och plantor inger oss en primitiv känsla av säkerhet: vi har tillräckligt med föda runt omkring oss och kan lugnt koncentrera oss på att vara kreativa och hjälpsamma. Andra förklaringar går ut på att det mera handlar om just den gröna färgen. Grön färg framkallar trygga känslor, medan röd färg signalerar fara och lärarens röda bockar i marginalen. Det har till exempel visat sig, att försökspersoner löser anagram bättre om de presenteras i grönt i stället för rött tryck. Redan då bara sidans nummer var röd eller grön, löste de med röda sidonumror bara en tredjedel av anagrammen, som de med gröna sidonumror löste (A.J. Elliot m.fl. 2007).

Nu finns det ju också undersökningar, som påvisar den röda färgens goda kraft: hur den värmer och stimulerar samt ger oss positiva kickar. För att inte tala om andra färgers formidabla inverkan! Tänk orange, gult och violett! Och blått och och indigo och turkos. Och hur är det med grått och svart? Det är ingen tvekan om att alla människor berörs och formas av kulörerna i sin omgivning. Alla färger har alltså sina speciella effketer på oss och är viktiga på sitt eget vis. Man kan nästan sätta likhetstecken mellan levnadslust och vackra färger, säger Karl Rydberg.

Det lönar sig alltså att vara uppmärksam på hurudana färger vi vill omge oss med och hur vi reagerar på dem. Samt att låta allt naturen bjuder på i färg-och ljudkavalkad energisera både psyke och kropp. Ser du kanske redan krokusen titta upp? Samtidigt som du hör fågelsången och känner våren i luften.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Månadens boktips:

Karl Rydberg: Levande färger (1991)
Ilona Pohjalainen: Elämän Värit (2009)

------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:

”Färgen är i första hand ett medel att påverka själen.” Vassilij Kandinsky

”Konsten i medicinen är att roa patienten, medan naturen sköter läkningen.” Voltaire
------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi