RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 24 (18.4.2010)

LUONNON JA VEHREYDEN MERKITYS

Talven levollisen ja puhdistavan valkeuden jälkeen luonto siirtyy vähitellen uusiin väriyhdistelmiin. Näihin aikoihin talvimasennus vaihtuu kevätväsymykseksi, sanotaan.

Mutta onko välttämätöntä olla kevätväsynyt? Tuskin sen enempää kuin talvimasentunutkaan. Sen kun vain avautuu ottamaan tarjolla olevia aistimuksia vastaan ja antaa niille voimaannuttavia merkityksiä.

On runsaasti esimerkkejä siitä, miten luonto vaikuttaa ajatteluumme ja käyttäytymiseemme. Jotain niin yksinkertaista kuin muutama ruukkukasvi voi ilmeisesti tehdä tästä maailmasta paremman paikan elää. Potilaat tervehtyvät nopeammin, kun he saavat nähdä puita ikkunasta. Vangit, jotka voivat kopistaan silmäillä maisemia ja metsiä, valittavat vähemmän sairauksistaan kuin muut. 

Vähäinenkin määrä vihreyttä näyttää myös ennaltaehkäisevän rikollisia tekoja. Chicagossa tehdyn  tutkimuksen (F.E.Kuo ja W.C. Sullivan, 2001) mukaan sekä omaisuus- että väkivaltarikokset puolittuivat alueilla, joille istutettiin puita, pensaita ja muuta kasvillisuutta, kun taas rikoksien määrä pysyi samana betoniympäristöissä. 

R.S. Ulrich havaitsi Teksasissa, että työntekijöiden luovat ideat ja ongelmanratkaisukeinot lisääntyivät 15 prosenttia, kun he saivat ruukkukasveja ja kukkia työhuoneeseensa, ja Shibatan ja Suzukin japanilaisessa tutkimuksessa toimistossa työskentelevien  luovuus parani, kun heidän pöydälleen laitettiin yksi ainoa ruukkukasvi. 

Miten hiukkanen luontoa voi vaikuttaa näin dramaattisesti? 

Evoluutiopsykologit ehdottavat selitykseksi, että terveet puut ja kasvit antavat meille alkukantaista turvallisuuden tunnetta ympäriltämme löytyy ravintoa ja voimme siksi kaikessa rauhassa keskittyä olemaan luovia ja avuliaita. Toisen selityksen mukaan juuri vihreä väri on ratkaisevaa. Se saa aikaan luottamuksen tunteen, kun taas punainen väri viittaa vaaraan ja tuo mieleen opettajan punaisiset ruksit marginaalissa.. On esimerkiksi osoittautunut, että koehenkilöt ratkaisevat anagrammeja paremmin, jos ne esitetään heille vihrein kirjaimin sen sijaan kuin punaisin. Jo pelkästään se, että tehtävien sivunumerot oli kirjoitettu vihreällä eikä  punaisella, kolminkertaisti ratkaistujen anagrammien määrän. (A.J. Elliot m.fl. 2007). 

Onhan toki  myös sellaisia tutkimuksia, jotka kertovat punaisen värin hyvistä voimista: miten punainen lämittää ja stimuloi ja antaa meille positiivista potkua. Puhumattakaan muiden värien upeista vaikutuksista! Ajattele vaikka oranssia, keltaista tai violettia! Ja sinistä tai indigoa tai turkoosia! Entä harmaa ja musta? Ei epäilystäkään etteivätkö värit ympärillämme vaikuttaisi jokaiseen meistä ja muokkaisi meitä.  Kaikilla väreillä on siis oma erityinen vaikutuksensa meihin ja jokainen on omalla tavallaan tärkeä.Elämänhalun ja kauniiden värien välille voi melkein laittaa yhtäläisyysmerkin, sanoo Karl Rydberg. 

Meidän kannattaa siis tiedostaa miten reagoimme eri väreihin, ja mitä värejä haluamme pitää yllämme sekä ympärillämme. Meidän kannattaa myös ottaa talteen kaikki se anti, minkä luonto väriloistossaan meille kuhunkin vuodenaikaan tarjoaa. Näin voimme aina ammentaa  elinvoimaa lähimmästä rikkaudenlähteestämme niin mielellemme, kielellemme kuin kehollemmekin. Pidetään aistit auki ja nautitaan elämän väreistä! 

Näetkö jo krookuksen nousevan? Entä kuuletko lintujen palaavan? Vai tunnetko kevään ilmassa?

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

”Värit ovat ennen muuta väline, jolla vaikutetaan mieleen.”  Vassilij Kandinsky

”Lääkitsemisen taito on ilostuttaa potilasta, samalla kun luonto huolehtii paranemisesta.” Voltaire
----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Karl Rydberg: Levande färger (1991)
Ilona Pohjalainen: Elämän Värit (2009)                  

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi