RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 2 (tässä suomeksi)

HUR UTFORMAS VÅR SJÄLVBILD?

I senaste månadsbrev var det tal om varje människas värde, oberoende av hur livet tufsat till henne. Hur kommer det sig att detta värde inte är en självklarhet? Med det som utgångspunkt kan vi nu ta en titt på hur vår självbild kan tänkas byggas upp och formas.
Paul McKenna berättar i sin bok ”Change your life in 7 days” hur han insåg, att den bild han visat utåt har litet att göra med den han är. Han blev förskräckt över hur otillräcklig han kände sig alla framgångar till trots. Han märkte, att också många andra framgångsrika människor var i samma situation och började fundera på, varför männsikor, som har allt, ändå kan känna sig tomma.

Ja, varför?

Det finns undersökningar som visar, att 98 % av 14-åringar har en negativ självbild. Det är kanske inte så underligt, när man tänker på den lilla eleven, som börjar skolan. Så många i omgivningen är större och starkare och vet så mycket mera. Det spontana barnet i honom/henne är inte längre självklart värdefullt. Här gäller det att visa utåt vad man duger till. Helst skall man också glänsa över andra, samtidigt som man inte får vara avvikande.

Vägen kantas emellanåt av medmänniskor, som har stort behov av att platta till oss för att själva känna sig bättre. Vi stretar vidare och polerar ytan så gott vi kan, så att den kantstötta självbilden, som formats av andras nedsättande kommentarer, skall hållas dold. Det är inte så underligt att vi tappar kontakten med prinsen eller prinsessan där innerst inne. Det här utvecklar tre skikt inom vår person: den inre äkta kärnan, det negativa som kletas på oss av omgivningen och den polerade ytan, som vi upprätthåller och jämför med andras ytor.
Här kommer avunden in i bilden.

Helena Saarikoski skriver i sin bok ”Kateus, juoru, kiusaaminen”, att andras avund skall man akta sig för. Hon tillägger, att det kanske vore minst lika stort skäl att ta sig i akt för sin egen avund. Avunden hänför sig helt och hållet till den polerade ytan och blir lätt ett tillstånd, som söker sig något mål.

Avunden, fortsätter Helena Saarikoski, leder till mobbning, vars avsikt är att beröva någon hans eller hennes människovärde. Då är det inte alltid lätt att minnas den tilltufsade penningsedelns oförminskade värde. Det är bäst att polera på och se till att ytan klarar av omgivningen.

Mycket av vår energi verkar alltså gå åt till att upprätthålla en önskebild och samtidigt dölja en negativa självbild.
När vi genomskådar denna sociala företeelse, kan vi börja fokusera på vad vi egentligen vill ha ut av livet och lugnt återuppta kontakten med den inre kungligheten. Vi behöver inte längre ’keep up with the Joneses’ eller frukta någon värdeberövning. Kanske vi också kan rädda dagens små prinsar och prinsessor från att trilla i den negativa självbild –gropen.

Hittills finns det ingen dokumentation för att pengar, samhällsposition, intelligens eller utseende skulle korrelera med lycka, efter att det som behövs för grundtryggheten är säkrat. Vi har ingen anledning att snegla på andra, utan kan lugnt använda den potential vi har till att leva det liv vi vill, dra vårt strå till stacken på vårt eget sätt och njuta av såväl givandets som mottagandets glädje.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens böcker:

Helena Saarikoski: Kateus, Juoru, Kiusaaminen – esseitä henkisestä yhteisöväkivallasta (2006)
Paul McKenna: Change Your Life In 7 Days (2004)
------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:
Vi föds som prinsar och prinsessor, men civilisationsprocessen förvandlar oss till grodor.
(Eric Berne)

Sanningen är den, att det inte ligger något nobelt i att vara överlägsen någon annan. Det enda riktigt nobla ligger i att vara överlägsen ditt eget forna jag. (Whitney Young)
------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi