RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 2

MITEN OMAKUVAMME MUOTOUTUU? (här på svenska)

Edellisessä kuukauskirjeessä oli puhe siitä miten jokainen ihminen on arvokas, riippumatta miten elämä on häntä kolhinut. Mistä voi johtua, että tämä ihmisen perimmäinen arvokkuus ei ole kaikille itsestään selvää? Katsokaamme nyt, pitäen tätä lähtökohtana, miten meidän omakuvamme muotoutuu.

Paul McKenna kertoo kirjassaan ”Change your ife in 7 days” kuinka hän oivalsi miten vähän sillä kuvalla, minkä hän antaa itsestään ulospäin, on tekemistä sen kanssa, millainen hän oikeasti on. Hän järkyttyi havaitessaan, miten riittämätömäksi hän tunsi itsensä kaikesta menestyksestä huolimatta. Hän huomasi, että monet muutkin menestyvät ihmiset tuntevat samoin ja alkoi miettiä, miksi ihminen, jolla on kaikkea, voi kuitenkin tuntea itsensä niin tyhjäksi.

Niin, miksi?

Tutkimusten mukaan 98 %:lla kaikista 14-vuotiaista on kielteinen minäkuva. Jos ajattelee tarkemmin kouluaan aloittelevan lapsen tilannetta, se ei ehkä olekaan kovin kummallista. Useimmat ympärillä olevat ovat isompia ja voimakkaita ja tietävät niin paljon enemmän. Luonnollinen lapsi hänen sisällään ei olekaan enää itsestään selvästi arvokas. Nyt täytyy näyttää, mihin pystyy. Mieluiten pitää vielä olla toisia parempi, samalla kun ei kuitenkaan saa olla poikkeava.

Tiellemme osuu väliin kanssaihmisiä, joilla on suuri tarve latistaa meitä voidakseen itse tuntea itsensä paremmiksi. Me kuitenkin puurramme vain eteenpäin ja yritämme kiillottaa pinnan niin hyvin kuin pystymme, jotta halventavista arvioista kolhiutunut minäkuvamme pysyisi muilta piilossa. Ei mikään ihme, että kadotamme vähitellen yhteyden sisäiseen prinssiimme tai prinsessaamme. Tämän seurauksena persoonaamme muodostuu vähitellen kolme tasoa: sisäinen aito ydin, ympäristön meihin tuhrima negatiivinen kerros, ja siloteltu pintamme, jota pidämme yllä ja vertailemme toisten pintoihin. Ja tässä tulee kateus kuvaan mukaan.

Helena Saarikoski kirjoittaa kirjassaan “Kateus, juoru, kiusaaminen”, että toisten kateutta pitää varoa. Hän lisää, että on kuitenkin ihan yhtä tärkeää tiedostaa myös oma kateus. Kademieli sijaitsee yksinomaan kaunistellussa pinnassamme, ja siitä saattaa tulla kohdettaan etsivä pysyvä tila.

Kateus, jatkaa Helena Saarikoski, johtaa kiusaamiseen, minkä yksinomaisena tarkoituksena on riistää henkilöltä ihmisarvo. Silloin ei ole aina helppo muistaa, että setelin arvo säilyy pahoin rypistettynäkin. Siksi jatketaan vain pinnan kiillottamista ja yrittää pitää huolta, että se kestää ympäristön paineen.

Paljon energiaa näyttää siis kuluvan valheellisen ulkokuoren ylläpitoon ja negatiivisen minäkuvan peittelyyn. Vasta kun pystymme näkemään tämän sosiaalisen ilmiön lävitse, kykenemme alkamaan kiinnittää huomiomme siihen, mitä me todella haluamme elämältämme, ja pystymme rauhassa elvyttämään yhteytemme sisäiseen kuninkaalliseemme. Meidän ei tarvitse enää ”keep up with the Joneses” tai pelätä arvomme joutuvan kyseenalaiseksi. Ehkä pystymme myös pelastamaan tämän päivän pieniä prinssejä ja prinsessoja putoamiselta huonon minäkuvan sudenkuoppaan.
 
Vielä tähän päivään mennessä ei ole pystytty todistamaan, että raha, yhteiskunnallinen asema, äly tai ulkonäkö korreloisi onnen määrän kanssa, kunhan se, minkä ihmisen perusturvallisuus vaatii, on varmistettu. Meillä ei ole mitään syytä vilkuilla muita, vaan voimme rauhassa käyttää kaiken potentiaalimme oman näköisemme elämän elämiseen, antaa panoksemme omalla tavallamme ja nauttia antamisen ja saamisen ilosta.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjat:

Helena Saarikoski: Kateus, Juoru, Kiusaaminen – esseitä henkisestä yhteisöväkivallasta (2006)
Paul McKenna: Change Your Life In 7 Days (2004)
------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:
Me synnymme prinsseinä ja prinsessoina, mutta muutumme vähitellen sammakoiksi.
(Eric Berne)
Totuus on, että ei ole mitenkään ylvästä olla muita parempi. Ainoastaan se on jaloa, että on parempi kuin itse oli aikaisemmin. (
Whitney Young)
------------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi