RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 19 (19.11.2009) (tässä suomeksi)

EN FRÅGA OM INRAMNING

Anthony de Mello säger, att allt vi känner och tänker kokar vi ihop i vårt eget huvud. En tjänsteman på ett ämbetsverk klagar till exempel över att hans chef aldrig intresserar sig för hans arbete och drar slutsatsen, att chefen är missnöjd, vilket gör honom nedstämd och frustrerad. Sedan får han höra, att chefen i själva verket är mer än nöjd med honom. Han är den enda arbetstagaren, som jobbar självständigt och inte vållar några problem. Tjänstemannen blir lycklig och jobbar nu med förnyad energi. Avdelningsbiträdet är lite förvånad över entusiasmen, för så vitt hon förstått, kan chefen inte tåla honom och undviker honom därför. Chefen själv är antagligen helt ovetande om situationen. Exemplet är rent fiktivt och de Mellos avsikt är enbart att visa, hur fåfängt vi ramar in saker i någon betydelseram och hur vi sedan låter denna betydelse göra oss lyckliga eller olyckliga.

Samma situation kan tolkas på många sätt och det är upp till oss själva att bestämma, vilken tolkning det lönar sig att välja. Många gånger kommer vi ingen vart med att tänka i termerna sant eller falskt. Då kan det vara skäl att välja ett nyttoperspektiv. Vad vill vi med vårt liv? Hur vill vi leva det?

Våra sinnen bombarderas oavbrutet med stimuli och vi måste helt enkelt filtrera bort största delen för att kunna bilda oss en uppfattning om omvärlden. Låter vi denna filtrering ske automatiskt, domineras den av gamla vanor, trosföreställningar, fördomar, förhandsinställningar och tidigare erfarenheter, för att inte tala om känslotillstånd. Föreställ dig en uppsluppen situation, där du spiller på dig, och servotören neutralt säger ’klottgris’. Du skrattar glatt åt den skämtsamme servitören. Ta istället en bister situation, där du är på dåligt humör, du spiller på dig och servitören säger ’klottgris’. Du blänger surt på den småpetige servitören. Samma situation med olika inramning.

Vilken betydelse vill du ge saker och ting? Någon absolut betydelse finns sällan, det som avgör är hur du ramar in det. Och din inramning påverkar vilka stimuli du tar emot och vilka du gallrar bort samt vilken tolkning du ger dem du tar emot. Ramar du in kakbiten som något som smakar gott i munnen eller som klistrar sig fast på höfterna och midjan? Ramar du in ett problem i långtidsperspektiv (Jag är en olycklig människa) eller i korttidsperspektiv (Jag känner mig olycklig just nu)? Ramar du in ett snorkigt tillmäle som menat åt dig personligen eller som ett uttryck för avsändarens obalanserade tillstånd? Ramar du in ett misslyckande som en katastrof eller som en nyttig lärdom för framtiden? Avsikten med smärta och lidande är faktiskt att skydda oss i fortsättningen. Men vi behöver ju inte gå till överdrift, så att vi sedan inte vågar göra någonting. Lärdomsramen inbegriper försök och misstag, som för oss mot ökad visdom och insikt.

Vi kan inte ändra på det som hänt oss, men vi kan påverka hur vi känner genom att ge händelsen en meningsfull inramning. Detta kräver ibland att vi först lugnar ner oss. Paul McKenna berättar i sin bok ’Control Stress’ om ett forskningsfynd vid The Institute of Heartmath: när man flyttar sin uppmärksamhet från huvudet till hjärtat, slappnar kroppen av och sinnet blir klarare. Aktiv fokusering på hjärtat reducerar stresshormoner och ökar vissa hormoner, som bl.a. motverkar åldrande.

Summa summarum:

-          Inse, att du själv kan ge de flesta situationer och händelser olika inramningar.

-          Pröva på en ram i gången och välj sedan vilken som betjänar dig och ditt liv bäst.

-          Olika inramningar kan hjälpa dig i situationer, där du skall fatta ett bra beslut (t.ex. kakbiten).

-          Andra ramar hjälper dig att att reagera konstruktivt på sådant, som redan hänt.

-          Flytta fokus från huvudet till hjärtat, när du snabbt vill få känslorna underkontroll.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Månadens boktips:

Anthony de Mello: Awareness (1990)

Paul McKenna: Control Stress (2009)
------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:

”En rätt attityd kan förvandla negativ stress till positiv eustress.” Hans Selye
------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi