RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 19 (19.11.2009)

KEHYSTÄMISEN MERKITYS

Anthony de Mello sanoo, että keitämme omassa päässämme kokoon lähes tulkoon kaiken mitä tunnemme ja ajattelemme. Esimerkkinä olkoon virkamies, joka valittaa, että hänen esimiehensä ei ole koskaan kiinnostunut hänen työstään ja vetää johtopäätöksen, että pomo on tyytymätön, mikä masentaa ja turhauttaa häntä. Sitten hän kuulee huhun, että esimies olisikin mitä tyytyväisin häneen. Hän on ainoa työntekijä, joka pystyy työskentelemään itsenäisesti eikä vaadi huolenpitoa. Virkamies ilahtuu ja tekee työtä uusin voimin. Osaston apulainen on vähän ihmeissään innostuksesta, koska hänen käsityksensä mukaan johtaja ei voi sietää kyseistä työntekijää ja siksi välttelee häntä. Johtaja itse saattaa olla täysin epätietoinen koko asiasta. Esimerkki on fiktiivinen ja de Mello haluaa tällä tavalla vain näyttää, kuinka me turhaan laitamme asioita johonkin merkityskehykseen ja miten sitten annamme tämän merkityksen tehdä meidät onnellisiksi tai onnettomiksi.

Sama tilanne voidaan tulkita aina monella tavoin ja riippuu täysin itsestämme, mikä tulkinta kannattaa valita. Usein emme pääse puusta pitkään ajattelemalla, että jokin on totta tai valhetta. Silloin saattaa kannattaa mieluummin valita asioihin hyötynäkökanta. Mitä haluamme elämältä? Miten haluamme elää sen?

Erilaiset ärsykkeet pommittavat jatkuvasti aivojamme ja joudumme yksinkertaisesti suodattamaan pois suurimman osan pystyäksemme muodostamaan käsityksen ympäröivästä maailmasta. Jos annamme tämän suodatuksen tapahtua automaattisesti, sitä hallitsevat vanhat tavat, uskomukset, ennakkokäsitykset ja aiemmat kokemukset, puhumattakaan mielentilstamme. Ajattele rentoa tilannetta, jossa kaadat jotakin päällesi, ja tarjoilija sanoo neutraalisti ’sottapytty’. Naurat iloisesti leikkisälle tarjoilijalle. Kun taas toisessa tilanteessa, missä olet valmiiksi huonolla tuulella, sama kommentti saa sinut mulkoilemaan happamena pikkumaiselle tarjoilijalle. Sama tilanne eri kehyksessä.

Minkä merkityksen haluat annat asioille? Mitään ehdotonta merkitystä niillä ei yleensä ole, vaan se, millaisiin raameihin laitat asiat, ratkaisee. Ja kehystyksesi vaikuttaa siihen, millaisia ärsykkeitä otat vastaan ja mitkä seulot pois, sekä millaisen tulkinnan annat sille mitä otat vastaan. Kehystätkö kakunpalan maistumaan hyvältä suussa vai joksikin mikä liimautuu lantioosi ja vyötäröösi? Kehystätkö jonkin ongelman pitkään (Olen onneton ihminen) vai lyhyeen (Tunnen itseni onnettomaksi juuri nyt) perspektiiviin. Raamitatko sinulle osoitetun ylimielisen tokaisun joksikin, mikä oli tarkoitettu juuri sinulle henkilökohtaisesti, vai ilmaukseksi lähettäjän epävakaasta mielentilasta? Kehystätkö epäonnistumisen katastrofiksi vai hyödylliseksi opiksi tulevaisuutta varten. Kivun ja kärsimyksen perimmäinen tarkoitus on tosin suojata meitä jatkossa. Ei silti kannata mennä liiallisuuksiin, niin että emme lopulta uskalla tehdä mitään. Oppimiskehykseen sisältyvät myös yritykset ja erehdykset, jotka vie meitä kohti lisääntyvää ymmärrystä ja viisautta.

Emme pysty muuttamaan sitä mitä meille on tapahtunut, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten tunnemme laittamalla tapahtunut mielekkäisiin kehyksiin. Joskus se edellyttää, että ensin rauhoitumme. Paul McKenna kertoo kirjassaan ’Control stress’ The Institute of Heartmathissa tehdystä havainnosta: kun siirtää huomion päästä sydämeen, ruumis rentoutuu ja mieli kirkastuu. Aktiivinen ajatusten fokusointi sydämeen vähentää stressihormoonien tasoa ja lisää joidenkin muiden, esimerkiksi vanhenemista hidastavien, määrää.

 Summa summarum:

  • Tajua, että voit itse antaa eri tilanteille ja tapahtumille erilaisia kehyksiä.

  • Kokeile kehys kerrallaan ja valitse lopulta se, mikä palvelee parhaiten sinua ja elämääsi.

  • Erilaisten kehysten kokeileminen voi auttaa sinua tilanteissa, missä sinun pitää tehdä hyvä päätös (esim. kakunpala).

  • Toiset kehykset taas auttavat sinua suhtautumaan rakentavasti sellaiseen, mikä on jo tapahtunut.

  • Siirrä huomiosi päästä sydämeen, kun sinun täytyy saada tunteet kuriin nopeasti.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

”Oikea asenne voi muuttaa negatiivisen stressin positiiviseksi eustressiksi.” Hans Selye

----------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Anthony de Mello: Havahtuminen (2007) (Awareness, 1990)
Paul McKenna: Control Stress (2009)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi