RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Månadens Rita 16 (16.8.2009) (tässä suomeksi)

LYCKAN KOMMER, LYCKAN GÅR...

Lyckan kommer, lyckan går, heter det. Och därefter jämnar det ut sig och man återgår till sin tidigare nivå av glädje eller tillfredsställelse. Lyckostudier pekar på att känslor förknippade med såväl lycka som olycka är tämligen kortlivade. Lyckliga lottovinnare, till exempel, återgick till sin gamla grad av glädje efter bara en månad – ifall de var olyckliga före vinsten, fortsatte de snart med det. Och på mindre än ett år blev folk, som handikappats av någon olycka, lika nöjda och glada som före olyckan. På samma sätt ger en ny bil, ett fint hus eller ett bättre jobb bara ett kort uppsving i välbefinnandet, liksom smärtan efter slutet på en relation eller avsked från ett jobb inte sist och slutligen varar så länge. Oberoende av om en händelse är positiv eller negativ, återgår vi snart till att vara lika nöjda eller missnöjda som förut. 

Detta är ju i och för sig rätt trösterikt, speciellt när livet visar sig från skuggsidan. Men hur skall vi då förhålla oss till allt prat om målsättning? Är sådan sist och slutligen komplett onödig? Ifall framgång inte ger oss lycka, är det väl ingen idé att sätta upp mål. Enligt Harvard-professorn Tal Ben-Shahar är målens egentliga roll att befria oss, så vi kan njuta här och nu. Om vi kör planlöst hit och dit, blir resan inte särskilt rolig. Vi måste ideligen stanna vid vägkorsningar och osäkert fundera hur vi nu skall göra och hinner inte titta så mycket på landskapet och skönheten längs vägen. Har vi däremot ett mål i bakhuvudet, är vi mycket friare att att uppskatta det vi har omkring oss och njuta av stunden. Det lönar sig alltså att se målen mera som medel att öka nöjet på vägen än som ändamål, som kommer att göra oss lyckliga. 

Tal Ben-Shahar ger oss också en modell, där nutid och framtid kombineras med nackdelar och fördelar. Förenklat ser den ut så här: 

 

 

FRAMTID

FRAMTID

 

 

FÖRDEL

NACKDEL

 

NUTID

 

 

FÖRDEL

 

Sikte på aktiviteter, som ger glädje nu och mening åt framtiden

 

 

Kortsiktiga nöjen, som påverkar framtiden negativt

 

 

 

 

NUTID

 

 

 

NACKDEL

 

a) Inte tid att leva i nuet, hoppas på framtida vinning (jfr. ekorrhjulet). Förväxlar lättnad med lycka och fortsätter att beta av på arbetsuppgifterna

 

b) Tillfällig satsning för framtida vinning, t.ex. studier

 

Resignation, bitterhet, surt gnällande; orkar inte se framåt och inte njuta av nuet

 

Vi placerar oss alla mer eller mindre ofta i ovanstående fyra fält och kan, om vi så vill, fundera över vilka aktiviteter vi sysslar med inom dem, vad de ger oss och vilka alternativ vi har. Få av oss vill frivilligt springa i ekorrhjulet, hänge oss åt planlös, kortsiktig hedonism eller resignera i hopplös bitterhet. De flesta vill att deras mål skall vara meningsfulla, dvs. ha betydelse också för andra, och att vägen till målet skall vara trevlig att gå. Vi vill njuta så mycket som möjligt av nuet i en form som också gagnar framtiden. Det gäller att hoppa rätt i rutorna.

Under färden är det också allt skäl att ta sig tid att vila och slappna av. En 15-20 minuters (inte gärna mera!) avslappningsövning per dag håller organismen i jämvikt och ger otroligt med energi. Att inte ta sig den tiden är som att köra bil på en långresa och inte ge sig tid att tanka!

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

Månadens boktips: Tal Ben-Shahar (2008): Lyckligare. (Originalets tiel: Happier, Learn the Secrets to Daily Joy and Lasting Fulfillment)

------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------
Månadens citat:”Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd.”  Karin Boye

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi