RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Ajan-
kohtaista

 

Kuukauden Rita 16 (16.8.2009)

ONNI TULEE, ONNI MENEE... (Här på svenska)

’Lyckan kommer, lyckan går’ (onni tulee, onni menee ) sanotaan ruotsiksi. Ja sen jälkeen tasaantuu suhteellisen nopeasti ja palaamme aikaisemmalle ilon ja tyytyväisyyden tasolle. Onnitutkimukset viittaavat siihen, että onneen ja epäonneen liittyvät tunteet ovat melko lyhytikäisiä. Onnelliset lottovoittajat esimerkiksi palasivat kuukaudessa takaisin aikaisemmalle onnen tasolleen – jos he olivat onnettomia ennen voittoa, he jatkoivat pian onnettomana oloaan. Ja onnettomuudessa vammautuneet olivat alle vuodessa taas yhtä tyytyväisiä ja iloisia kuin ennen onnettomuutta. Samoin uusi auto tai koti tai parempi työpaikka aiheuttaa vain hetkellisen hyvinvoinnin elpymisen, samoin kuin ihmissuhteen päättymisen tai potkujen saamisen tuottama tuska on vain väliaikaista. Siis riippumatta siitä, onko meille tapahtunut positiivista tai negatiivista, palaamme pian yhtä tyytyväisiksi tai tyytymättömiksi kuin ennen tapausta.

Tämä on sinänsä lohdullista tietää, varsinkin silloin kun elämä näyttää varjopuoltaan. Mutta miten meidän pitäisi silloin suhtautua kaikkeen puheeseen päämäärien asettamisesta? Onko sellainen loppujen lopuksi täysin turhaa? Jos kerran menestys ei lisää onnellisuutta, ei kai ole mitään järkeä asettaa itselleen päämääriä. Harvard-professori Tal Ben-Shaharin mukaan päämäärän asettamisen varsinainen merkitys onkin meidän vapauttamisessamme, niin että voimme nauttia tässä ja nyt. Jos harhailemme sinne tänne ilman mitään suunnitelmaa, matkanteko ei ole kovin hauskaa. Joudumme alituisesti pysähtymään tienristeyksiin pohtimaan epätietoisina, mihin suuntaan nyt, emmekä ehdi kovin paljoa nauttimaan maisemista ja tien kauneudesta. Jos meillä sen sijaan on päämäärä takaraivossamme, olemme vapaampia arvostamaan ympärillä olevaa ja nauttimaan hetkestä. Päämäärä kannattaa siis ennemmin nähdä tyytyväisyyden lisäämisen välineenä matkalla kuin maalina, jonne pääseminen tuo meille onnen. 

Tal Ben-Shahar rakentaa meille myös mallin, joka hahmottaa nykyhetken ja tulevaisuuden mukanaan tuomia etuja ja haittoja. Yksinkertaistettuna se näyttää tällaiselta:

 

 

TULEVAISUUS

TULEVAISUUS

 

 

ETU

HAITTA

 

NYKY-

HETKI

 

ETU

 

Tähtäin toiminnoissa, jotka antavat iloa nyt ja tarkoitusta tulevaisuuteen

 

 

Lyhytaikisia huveja, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen kielteisesti

 

 

 

NYKY-HETKI

 

 

 

HAITTA

 

a) Ei ole aikaa elää nykyhetkessä, toivoo palkkiota tulevaisuudelta (vrt. oravanpyörä). Sekoittaa onnen ja helppouden keskenään ja jatkaa puurtamista työtehtävien parissa.

 

b) Tilapäinen satsaus tuleviin voittoihin, esimerkiksi opiskelu.

 

 

Alistuminen, katkera ruikuttaminen; ei nauti nykyhetkestä eikä jaksa katsoa eteenpäin

Sijoitamme itsemme useimmiten ylläolevan nelikentän mukaisesti ja voimme halutessamme miettiä, mitä teemme missäkin kentässä, mitä ne meille antavat ja mitkä ovat vaihtoehtomme. 

Harva haluaa juosta vapaaehtoisesti oravanpyörässä, omistautua päämäärättömälle hedonismille tai alistua toivottomaan katkeruuteen. Useimmat haluavat mielekkäitä päämääriä joilla on merkitystä myös muille ihmisille, ja että tie maaliin on miellyttävä kulkea. Haluamme nauttia nykyhetkestä mahdollisimman paljon ja sellaisella tavalla että se hyödyttää myös tulevaisuutta. Jokaisesta ruudusta on varmasti meille jollain tavalla hyötyä, mutta niissä kannattaa hyppiä oikein.  

Matkalla on myös syytä ottaa itselleen aikaa lepoa ja rentoutumista varten. Jo 15-20 minuutin pituinen (pitempi ei ole tarpeen eikä edes hyväksi!) rentoutusharjoitus päivässä pitää kehon tasapainossa ja antaa uskomattoman paljon energiaa. Että ei ota itselleen aikaa rentoutumiseen on kuin olisi pitkällä automatkalla ilman että ehtii tankata!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirja:

Tal Ben-Shahar (2008): Lyckligare. (Alkuperäisteos: Happier, Learn the Secrets to Daily Joy and Lasting Fulfillment)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatti:

”Matkastani määränpään ja tarkoituksen kaivan, vaan tie on se mi maksaa vaivan”  Karin Boye
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi