RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 158 (10.12.2024) (tässä suomeksi)

MEDIKALISERING, PSYKOLOGISERING OCH EMOTIONALISERING


Ari Väänänen räknar upp ovanstående begrepp i sin bok Mielen aikakausi (2024), där han beskriver hur vi lever i en kultur av psykoemotionella förklaringar och terapier, som förväntas lösa våra problem.

Vilka då problem?

Psykiska orsaker är den överlägset vanligaste orsaken till sjukfrånvaro. Var tionde finländare stoppar i sig piller mot depression. Unga lider alltmera av ångest och olika mentala störningar. Kelas stöd för långtidspsykoterapi är nu tre gånger större än för tio år sedan.

Frågan uppstår, huruvida vi faktiskt har det så mycket tyngre nu, när vi ändå har det så jämförelsevis bra? Tidigare var det krig och fattigdom och allsköns elände, men då hade vi inte särskilt mycket psykiska sjukdomar eller beteendestörningar. Kanske hade man bara inte satt etikett på dem då ännu.

Hur som helst verkar det som om gränserna för mental hälsa har grumlats upp och breddats en hel del. Det har till exempel blivit allt vanligare att söka sig till arbetsläkarens mottagning för att ens husdjur dött eller det uppstått konflikt med en kollega.

Den historiska förändringen från lantbrukssamhälle via industrialismen till dagens globala it-samhälle har självfallet fått oss ur balans och vi får den inte tillbaka med att jämföra oss med andra, främst via sociala mediers glansbilder av livet. Vi börjar omedvetet förvänta oss, att livet skall löpa utan större motgångar. Där livet förr bestod av att övervinna svårigheter och glädjeämnen utgjorde små kryddor, är det nu tvärtom. Livet skall flyta och motgångar vara undantag – och de skall kunna lösas med hjälp av arbetshälsan eller elevvården.

Vi uppmanas lyssna på oss själv, känna efter hur vi mår och hitta vår egen stig här i livet. Vi emotionaliseras med diskussioner om känslohantering och skall få psykiatrisk hjälp, om vi blir ångestfyllda, då vi inte hittar vår identitet.

Men arbetslivet är inte till för att vi skall förverkliga vår potential. Vi jobbar fört vårt levebröd. Arbetet finns till för att föra samhället framåt och producera sådant, som det finns efterfrågan på. Till detta skall vi naturligtvis använda vår potential så långt det går.
Självfallet skall vi inte förringa äkta psykiska problem. Men om vi slutar försöka lösa sociala problem och vardagens utmaningar med medicin och terapi, räcker de tjänsterna till för dem som faktiskt behöver dem.

Arbetslivet kräver onekligen mycket av oss. Vi skall leda oss själva och vara effektiva, kreativa och resilienta. Detta har gett upphov till självhjälplitteratur om stresshantering och goda råd på sociala medier om hur vi skall undvika utmattning. Inget fel med det, men nu är det ju inte fråga om att vi inte skulle känna till vikten av återhämtning, prioritering och allt det där med rätt kost, sömn, motion osv., som regelbundet räknas upp.

Men all denna kunskap har inte hjälpt ett skvatt, för biologiskt är vi programmerade att spara energi. Ingen medikalisering eller psykologisering i världen kullkastar denna benägenhet. Däremot kunde man använda sig av mental träning och dess mångsidiga redskap. Samt sunt förnuft. Många av oss mår till exempel bättre av att regelbundet kolla mejlen och aldrig samla dem på hög. Likaså finns det sådana, som gillar avbrott och tycker att de ger hjärnan en liten paus. Tvärt emot de goda råden!

Hur vi än vrider och vänder på vårt välmående, är det nog så att vi – i självledarskapets namn – själva får ta hand om det. Och vi skall inte krångla till det, utan inse, att svårigheter hör livet till och att det är helt ok att må dåligt ibland. Då kan vi glädja oss mera åt de goda stunderna och förgylla vardagen med små glädjeämnen som en kopp kaffe, en tv-serie eller en promenad.
 


Månadens läsvink: Ari Väänänen: Mielen aikakausi (2024)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi