RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 152 (3.4.2024) (tässä suomeksi)

TRE VAL: STÅ UT MED DET, FÖRÄNDRA DET, AVSLUTA DET

I boken ”The Rules of Management” jämför Richard Templar besvärliga situationer med en orkester som du skall leda. Hen som spelar flöjt får musiken att skorra i dina öron. Nu har du tre val:

 1) Du kan välja att stänga öronen och bara stå ut med det. Detta är antagligen det enklaste, om du bortser från att hela orkestern med sin musik på så vis blir lidande för att en av dem inte kan spela.

2) Du kanske går in för en förändring i stället och skickar flöjtisten på kurs. Flöjtisten kommer tillbaka med ett kursintyg i handen, men någon större förbättring i spelandet har inte skett.

3) Du börjar luta mot det tredje alternativet och säger brutalt upp flöjtisten.

Richard Templar är övertygad om att vi ibland måste kunna gallra och göra oss av med ogräs och plantor som inte växer. Man kan inte låta en som spelar fel i teamet hindra de andra från att utvecklas och blomstra. Du är ansvarig för orkestern eller trädgården.

Nu talar ju Templar huvudsakligen om arbetsplatser och får det att låta så enkelt. Men hur är det med skolklasser eller föreningar?

Det första alternativet är antagligen det sämsta i alla sammanhang, även om det är det vi helst väljer. Vi håller tummarna för att problemet skall försvinna av sig självt, trots att all erfarenhet tyder på att det i stället förvärras med tiden.

Det tredje alternativet är enligt Templar det bästa. Bortsett från att vi räddar teamet, så ger vi den som inte kan spela en chans att hitta något annat och mera lämpligt, vilket hen inte gör så länge hen får stanna kvar i gänget.

Men det mellersta alternativet då? Går det verkligen inte att ändra på en dålig spelare? Under mina många uppgifter på olika arbetsplatser har jag flera gånger fått uppleva, att ’flöjtisten’ börjat spela riktigt bra, trots att de andra i ’orkestern’ varit skeptiska.

Detta har inte skett genom stöd och uppmuntran, långt därifrån! I stället har man, på samma sätt som en fågelmamma puttar ungen ur boet, knuffat in ’flöjtisten’ i situationer, där hen hamnat att spela på och själv blivit överraskad hur det går att utvecklas.

Egentligen skall vi väl inte skippa något av alternativen direkt. Ibland kan det faktiskt också löna sig att bara stå ut, speciellt om andra inte blir särskilt lidande. Vi vet att det mesta går över. Förändring är inte omöjligt det heller, bara vi hittar de rätta spakarna. Och många gånger är det bäst att bara avsluta något, så det inte blir till det som kallas ”escalating commitment”, dvs. att vi inte förmår överge något vi satsat mycket på, även om det klart inte leder till något.


Månadens citat:
Det är inte helt lätt att skilja mellan att byta bana och att helt ge upp. - Jordan B. Peterson
Om den nya vägen verkar mera krävande än den gamla, är det ett tecken på att du inte bara lurar dig själv, när du byter kurs.


Månadens boktips (på nytt och antagligen flera gånger till): Richard Templar: The Rules of Management (2022)
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi