RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 152 (3.4.2024) (här på svenska)

KOLME VALINTAA: KESTÄ SITÄ, MUUTA SITÄ, LOPETA SE

 Kirjassaan ” The Rules of Management” Richard Templar vertaa hankalia tilanteita orkesteriin, jonka kapellimestari olet. Huilistin soitto särähtää korvaasi. Sinulla on kolme vaihtoehtoa:

 1) Voit vain sulkea korvasi ja kestää sitä. Tämä on luultavasti kaikkein yksinkertaisinta, jos et välitä siitä, että koko orkesterin esitys kärsii siitä, että yksi sen jäsenistä ei osaa soittaa.

 2) Voit yrittää saada aikaan muutoksen lähettämällä huilistin kurssille. Huilisti tulee takaisin kurssitodistus mukanaan, mutta mitään suurta paranemista soittamisessa ei ole välttämättä tapahtunut.

3) Alat kallistua kolmannen vaihtoehdon kannalle ja annat huilistille lopputilin.

Templar on varma siitä, että meidän täytyy voida joskus myös poistaa rikkaruohoja ja taimia, jotka eivät kasva. Ei voi antaa sellaisen, joka pelaa väärin tiimissä, loputtomasti estää muita kehittymästä ja kukoistamasta. Olet vastuussa orkesterille ja puutarhallesi.

Richard Templar tarkoittaa vertauksellaan tietenkin pääasiassa työpaikkoja ja saa kaiken tuntumaan helpolta. Mutta miten asianlaita on esimerkiksi koululuokkien ja erilaisten yhdistysten kanssa?

Ensimmäinen vaihtoehto on luultavasti kaikkein huonoin kaikissa yhteyksissä, vaikka se onkin juuri se, minkä me mieluiten valitsemme. Pidämme peukkua, että ongelma häviäisi itsestään, vaikka kaikki kokemus kertoo, että se vain pahenee aikaa myöten.

Kolmas vaihtoehto olisi Templarin mielestä paras. Paitsi, että pelastamme tiimin, annamme sille, joka ei pysty soittamaan mukana mahdollisuuden löytää jotakin muuta hänelle paremmin sopivaa, mikä ei tapahdu niin kauan kuin hän roikkuu mukana vanhassa jengissä.

Mutta se keskimmäinen vaihtoehto sitten? Eikö huonoa soittajaa todellakaan voi opettaa paremmaksi? Olen saanut kokea usein eri tehtävissäni työpaikoilla, että huilisti voi todellakin alkaa soittaa paremmin, vaikka muut orkesterissa sitä vahvasti epäilisivätkin.

Tämä ei tapahdu tukemalla ja kannustamalla, kaukana siitä! Sen sijaan se onnistuu toimimalla kuin lintuemo, joka tönäisee poikasen ulos pesästä, eli pakottamalla huilistin tilanteisiin, jossa hän joutuu soittamaan ja huomaamaan itselleenkin yllätyksenä, että hän pystyy kehittymään.

Oikeastaan mitään Templarin kolmesta vaihtoehdosta ei ole syytä hylätä suoraan. Joskus kannattaa todellakin vain yrittää kestää, varsinkin jos muut eivät kärsi liikaa. Muistamme sanonnan ”Tämäkin menee ohi”. Muutos parempaan ei myöskään ole mahdoton, kunhan vain keksimme vetää oikeista naruista. Ja monesti paras ratkaisu on viheltää peli poikki, jotta ei synny ns. ”escalating commitment” -tilannetta, toisin sanoen, että emme enää kykene luopumaan jostakin, koska olemme satsanneet siihen niin paljon, vaikka se ei selvästikään johda mihinkään.


Kuukauden sitaatti:
Ei ole aivan helppoa tehdä eroa suunnan muuttamisen ja luovuttamisen välillä. - Jordan B. Peterson
Jos uusi tie vaikuttaa aikaisempaa vaativammalta, se on merkki siitä, että et pyri suunnanmuutoksella vain petkuttamaan itseäsi.


Kuukauden kirjavihje (uudestaan ja todennäköisesti vielä jokunen kerta):
Richard Templar: The Rules of Management (2022)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi